Obavijesti

News

Komentari 19

'Vlada će u srijedu povećati kvotu za strane radnike...'

'Vlada će u srijedu povećati kvotu za strane radnike...'
1

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju točno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno "koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om"

VIDEO

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti "zadovoljavajuće" za sektor turizma. 

"Povećati ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće", izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju točno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno "koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om".

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. "Za sljedeću godinu, na vrijeme", rekao je ministar turizma.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatraže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni jučer su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK. 

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će "novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...