Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada RH planira proračun s deficitom od 9,2 milijardi kuna

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 5

Ukupni prihodi državnog proračuna planirani su od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi ili 3,5 posto više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015.

U proračunu za 2016. godinu našlo se 100 milijuna kuna za naknadu za novorođenčad, a mirovine i plaće neće se smanjivati, najavio je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući na sjednici Vlade smjernice za izradu proračuna za 2016. godinu.

Izvijestio je da su prihodi realno planirani na 113 milijardi kuna i rashodi od 120,4 milijarde kuna što je za 2,4 milijardi više nego lani. Razlog tome je povećanje domaće komponente za povlačenje novca iz EU fondova. Vlada namjerava povući 78 posto više sredstava nego lani. Marić je izvijestio da gospodarski rast za ovu godinu planira na 2 posto, dok se deficit planira na 9,2 milijarde kuna odnosno ako se računa po domaćoj metodologiji on iznosi 2,9 posto BDP-a, a prema europskoj 3 posto.

Očekuje se i smanjenje stope nezaposlenosti na 15,8 posto. Premijer Tihomir Orešković smatra da će proračun biti odličan te da je optimiziranje rashoda i 3 posto deficita velika i jaka poruka za koju se nada da će Europska komisija vidjeti kao veliki plus. Zahvalio je ministru financija, ali i svim ministrima na uloženom trudu oko izrade proračuna. 

- A sad treba krenuti - poručio je premijer. 

Iako je o ovoj temi otvorio raspravu s obzirom da se nitko nije javio odmah ju je uz smijeh zatvorio. Na samom početku sjednice Vlade rekao je da promjene donose strah zbog te je ministrima napomenuo da trebaju javnosti rastumačiti zašto su reforme potrebne. Najavio je da će se sutra sastati s predstavnikom Europske komisije od kojeg ne očekuje velike promjene u izvještaju koje izrađuje ta institucija.

Akcijski plan za reformu javne uprave

Vlada je donijela odluku o provedbi mjera za unapređenje sustava javne uprave koje su usmjerene na postizanje tri cilja; učinkovitu upravu usmjerenu na korisnike, razvijeni ljudski potencijali za učinkovitu upravu i kvalitetne informatizirane javne usluge. Akcijski plan u kojem će biti definirani svi rokovi trebao bi biti gotov do 15. travnja 2016., najavila je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović

Izvijestila je da bi se ključne promjene trebale dogoditi optimizaciji organizacije svih tijela na državnoj i lokalnoj razini, promjeni politike plaća državnih i lokalnih službenika i namještenika, funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji te postizanju optimalnog teritorijalnog preustroja te racionalizacije i digitalizacije cijelog sustava. Izvijestila je da Vlada želi plaće urediti na način da će se Zakon o državnim službenicima i namještenicima približiti Zakonu o radu, pa bi tako za sve zaposlenike državne i lokalne uprave postojao jedan jedinstveni Zakon o plaćama. Za praćenje plana, davanje mišljenja i preporuka osnovat će se tri povjerenstva; za modernizaciju sustava javne uprave, razvoj ljudskih potencijala i za informatizaciju.

Zagrebačka zračna luka zvat će se po prvom hrvatskom predsjedniku

Vlada je donijela odluku kojom zagrebačka zračna luka dobiva ime prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Ministar prometa Oleg Butković izvijestio je da su za to dobili potporu obitelji prvog hrvatskog predsjednika. Za koordiniranje aktivnosti za provedbu ove odluke zaduženo je Ministarstvo prometa.

Na zatvorenom dijelu raspravljali o kadrovskim pitanjima

Vlada je imenovala Miru Škrgatića zamjenikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Antu Babića zamjenikom ministrice socijalne politike i mladih, Tomislava Ivića zamjenikom ministra obrane. Lea Preleca Vlada je imenovala zamjenikom ministra gospodarstva, a Marija Turaliju zamjenikom ministra poduzetništva i obrta. Zamjenikom ministra zaštite okoliša i prirode, Vlada je imenovala Marija Šiljega, zamjenikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoja Šlezaka, a zamjenikom ministra zdravlja Ivana Bekavca. Baricu Novosel imenovala je zamjenicom ministra pravosuđa, Sonju Bošnjak zamjenicom ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Sandra Nižetića zamjenikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Daglas Koraca razriješen je dužnosti zamjenika ministra turizma, a novim je zamjenikom imenovan Robert Pauletić. 

Vlada je pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture imenovala Gorana Šarina.  

Razriješila je dosadašnjeg pomoćnika ministrice socijalne politike i mladih Hrvoja Sadarića, a pomoćnicom ministrice imenovala Dianu Topčić Rosenberg te Josipa Masnića imenovala pomoćnikom ministrice.

Pomoćnikom ministra kulture Vlada je imenovala Blaža Žilića. 

Irina Zupan imenovana je pomoćnicom ministra zaštite okoliša i prirode.

Pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Vlada je imenovala Milana Rezu. 

Pomoćnicom ministra pravosuđa imenovana je Vedrana Šimundža-Nikolić.

Ivan Glušac i Božica Lapić razriješeni su dužnosti pomoćnika ministra turizma. Novim  pomoćnicama ministra turizma Vlada je imenovala Oliveru Shejbal i Martinu Jantol.

Vlada je ministra financija Zdravka Marića imenovala guvernerom Republike Hrvatske u svjetskim i europskim novčarskim institucijama: Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Multilateralnoj agenciji za osiguranje investicija, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Inter-američkoj banci za razvoj i Europskoj investicijskoj banci.

Ministar financija Zdravko Marić imenovan je nacionalnim koordinatorom za provedbu projekata financiranih iz sredstava zajmova i darovnica Republici Hrvatskoj iz ostalih inozemnih izvora. 

Također, Vlada je  ministra financija Zdravka Marića imenovala Dužnosnikom nadležnim za akreditaciju.

Vlada je razriješila dosadašnjeg predsjednika i članove Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Borisa Lalovca, Srđana Gjurkovića i Ivu Jelušića i imenovala Zdravka Marića novim predsjednikom Uprave po položaju te članovima koji su po položaju predsjednici Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora te saborskog Odbora za gospodarstvo Gorana Marića i Domagoja Ivana Miloševića.

Radi isteka mandata, razriješeni su dosadašnji članovi Muzejskog vijeća Hrvatskog povijesnog muzeja Stjepan Ćosić, Miroslav Gašparović i Vinko Ivić, a imenovani novi članovi Muzejskoga vijeća Ivo Banac, Vladimir Geiger i Zdenko Radelić.

Vlada je za člana koji će zastupati Vladu Republike Hrvatske u Skupštini Hrvatskih šuma d.o.o. odredila ministra poljoprivrede Davora Romića.

Radi odlaska na novu dužnost, Vlada je razriješila glavnog inspektora obrane general pukovnika Mirka Šundova, s danom 29. veljače. 

Vlada je razriješila dosadašnjeg člana Upravnog vijeća Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Miljenka Fičora i imenovala novu članicu Upravnog vijeća po položaju, kao Nacionalne dužnosnice za ovjeravanje, Ivanu Jakir-Bajo.

Vlada je razriješila dosadašnjeg povjerenika Vlade Republike Hrvatske Marijana Vukovića i imenovala novog povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i Općinskog načelnika Općine Kalnik Borisa Sabolića. 

 

 

Komentari (133)
  • Kad bi raspustili 80% potrebitih Agencija za regulaciju tržišta želj. prometa. Instituta za staroslavenski i Zavoda za osječku Tvrdu, proračun bi bio bogatiji za 50ak milijardi kuna...al nećete to, ha? Nećete ni u ukidanje 70% općina, gradova i županija te time uštedjeti još 50ak milijardi? Bolje se i dalje bjesomučno zaduživat, uvodit fiskalne i parafiskalne namete na namete, pootimat drugi mirovinski stup, rasprodat vode, šume, ceste, planine, livade i njive...umjesto da sav političarski šljam u ovih 25 godina bude po kratkom postupku pozatvaran i osuđen poradi veleizdaje, mi još strepimo da nam ološ ne otme i drugi mirovinski stup...kakav je to narod, što je to?

    25. 2. 2016,   09:02
  • Nista od reformi. I ova Vlada ce se ponasati ko pijani milijarderi.Uhljebi u drzavnim poduzecima ostaju i dalje zasticeni a uz novu vladu dolaze i novi .Zacarani krug iz kojega se nemoze izaci.

    25. 2. 2016,   11:19
  • Počelo je počelo!!! Pardon, nije počelo nego se samo nastavilo tamo gdje im je metor Sanader stao...

    25. 2. 2016,   11:39