Obavijesti

News

Komentari 100

Milanović o zaštiti potrošača: Stalno je 'sales' u New Yorku

Milanović o zaštiti potrošača: Stalno je 'sales' u New Yorku
15

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade potvrdio kako će na zatvorenom dijelu predložiti Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade u četvrtak potvrdio da će sa zatvorenog dijela sjednice Saboru predložiti Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika. 

Nakon 12 godina, Mladenu Bajiću zahvalio je na svemu dobrome čega je, kaže, bilo više nego lošega. Ustvrdio je kako to nema veze s optužbama i klevetama koje su se na račun aktualnog glavnog državnog odvjetnika Bajića u posljednje vrijeme mogle čuti.

- One koje svrbi, uvijek se češu tamo gdje ih najviše svrbi. Bit će ih i ubuduće i zadatak novog državnog odvjetnika je da takvima stane na rep - kazao je premijer. 

Zakon o zaštiti potrošača: Akcije će moći trajati 30 dana 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Zakon o zaštiti potrošača kojim se uređuju obveze trgovaca u smislu informiranja potrošača, ali i posebni oblici prodaje poput sniženja i akcija.

- Akcija će moći trajati najviše 30 dana. Na taj način se sprečava narušavanje tržišnog natjecanja i zavaravanje potrošača koje se događalo u praksi - rekao je ministar.

Zakon jamči bolje funkcioniranje te zaštitu i pravnu sigurnost potrošača. Tri puta godišnje imat ćemo sezonsko sniženje koje može trajati najduže 60 dana, a zakonom je propisano da sniženje može početi između 27. prosinca i 10. siječnja, 1. i 15. travnja te 10. i 25. kolovoza. Kada su u pitanju javne usluge, novina je da nije dopušteno pokretanje postupka ovrhe odnosno prisilne naplate osporenih neplaćenih dospjelih potraživanja do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka. U praksi su zbog dodatnih troškova potrošači bili obeshrabreni ustrajati na ostvarivanju svojih prava.

Premijer Milanović uvjeren je da će se ovim zakonom zaista zaštititi potrošače.

- U Americi su rasprodaje cijele godine, svakog dana i nemam dojam da su potrošači baš nezaštićeni. Mislim da su zaštićeniji sve većim pravima nego u Europi. To je jedna materija koju kad uspoređujemo Europu i Ameriku nije baš uvijek lako shvatiti. U New Yorku je stalno 'sales', kad kupiš robu možeš vratiti sutra i dobiti novac natrag. Nisam primijetio da se to može kod nas - rekao je.

Vrdoljak: Cijena plina će biti možda dvije lipe manja

U Banskim dvorima bilo je riječi i o plinu.

- Nema poskupljenja plina, a tržište će pokazati ima li mjesta za smanjenje cijene - poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vlada je odredila da će iduće tri godine HEP biti zadužen za osiguranje opskrbe distributera plinom za kućanstva. Ina kao jedini hrvatski proizvođač plina ima obavezu prodaje prirodnog plina jedinom opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu.

- HEP plin može koristiti samo za prodaju kućanstvima ili distributerima. Bez ovih odluka moglo nam se dogoditi da 1. travnja distributeri u javnoj nabavi nabavljaju plin i da bi u tim nabavama skočila cijena plina. Ovime smo omogućili da ostanu na istoj razini i nema poskupljenja. Možda će dvije lipe biti manja - rekao je Vrdoljak.

Poručio je i da HEP ovime ne ostvaruje nikakav ekstraprofit.

Vlada je odlučila i da će se na Europskim izborima broj članova biračkih odbora smanji s deset na šest, a određen je i minimum od 10 biračkih mjesta za svako izborno povjerenstvo. U Vladi kažu da će se ovime uštedjeti 13 milijuna kuna što je u odnosu na 68 milijuna kuna, koliko stoje izbori, pristojna i značajna cifra.

Vlada je revidirala Schengenski akcijski plan, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da će se u iduće tri godine sva tijela državne uprave u ostvarenju plana potrošiti više od 3,35 milijardi kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag