Obavijesti

News

Komentari 7

Vlada ipak nudi rješenje za 3. maj i to bez otvaranja stečaja

Vlada ipak nudi rješenje za 3. maj i to bez otvaranja stečaja

Hrvatska Vlada je donijela političku odluku da će spasiti brodogradilište 3. maj bez otvaranja stečaja, piše u petak Jutarnji list.

VIDEO

Dnevnik kao potvrdu te informacije navodi izjavu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je nakon sjednice Vlade jučer rekao kako smatra da neće doći do stečaja 3. maja i da postoji namjera iznalaženja rješenja za pomoć riječkom brodogradilištu ako bi se završili započeti brodovi. Horvat je napomenuo kako eventualna pomoć države u tom projektu neće biti protivna pravilima EU i Europske komisije.

Ministar nije govorio o detaljima ali je Edi Kučan, direktor 3. maja rekao kako je na osnovi jamstva Vlade da će sudjelovati u financiranju dovršetka brodova već obavio razgovore sa 67 vjerovnika koji su blokirali račun tvrtke u iznosu od 151 milijun kuna. "Naš je posao da, i na osnovi takvog stava Vlade, uvjerimo dobavljače i druge vjerovnike da do 4. srpnja (ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci)  povuku blokade računa a upravo danas smo načelno dogovorili s najvećim dobavljačem koji je blokirao račun da tu blokadu povuče", rekao je Kučan a Jutarnji list piše da će blokadu povući HEP i sve državne tvrtke i institucije.

Nakon deblokade računa država bi hitno trebala dati jamstvo 3. maju za kredit za isplatu dijela duga dobavljačima a istovremeno bi dala jamstvo i za dio od oko 150 milijuna eura (a ne 200 milijuna kako se dosad govorilo) potrebnih za dovršenje četiri započeta broda.

Zasad nije poznato za koliki dio od potrebnih 150 milijuna eura bi država dala jamstva, a koliki dio bi preuzela tri naručitelja i kupci brodova, ali računica bi trebala biti takva da država nakon prodaje brodova vrati dio novca plaćenog za izdana jamstva. Naravno, tu je i pitanje hoće li ovaj put brodovi biti izgrađeni na vrijeme i bez penala, a tu je jedan od glavnih problema nedostatak radnika u riječkom škveru, piše Jutarnji list u petak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1