Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlada je povećala plaće koliko se moglo financijski podnijeti'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u četvrtak uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši kako je želja za većim plaćama normalna ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

- Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti - rekao je Kujundžić.

POSLUŠAJTE IZJAVU

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Također je povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, te ugovorena plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

O kaznama za necijepljenje djece

Kujundžić je, komentirajući prijedlog pravobraniteljice za djecu da se zbog necijepljenja djece za roditelje predloži i zatvorska kazna, rekao kako trebaju postojati novčane, ali ne i zatvorska kazna. 

POSLUŠAJTE IZJAVU

- Zatvorske kazne ne treba, ne znam tko se s tim igra. Prevencija od cjepiva je svakom jasna, onaj tko ne cijepi svoje dijete izlaže ga smrtnome riziku. Mislim da ne treba ići s drastičnim kaznama nego treba  prvenstveno roditeljima objašnjavati, što i sada radimo i zato u posljednje dvije godine imamo bolju procijepljenost, kazao je Kujundžić.

Komentari (31)
  • Lopovska faca

    3. 10. 2019,   12:27
  • Glavno da ima dovoljno za plaće političara, mirovine i invalidnine HVO boraca, za plaćanje dugova bolnice u Mostaru..................................................

    3. 10. 2019,   12:47
  • Iz očiju mu samo pohlepa viri ... dokopao se ministarske fotelje i pokazao pravo lice ... čim ga je Plenk. ostavio na funkciji građani RH znaju čemu pripada i koji su mu motivi ... ovo što se događa u zdravstvu je genocid nadf narodima ... prvi smo jedino u transplantacijama ... čestitke na umotvorini ... bljak bljak bljak

    3. 10. 2019,   12:43