Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada je telefonski prihvatila Bandićev amandman za knjige

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uz prihvaćanje amandmana na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH te amandmana na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

Vlada je danas, 13. prosinca 2018. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana podnesenih na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, priopćeno je u četvrtak navečer iz Vlade.

U Zaključku koji se odnosi na amandmane na predloženi zakon o udžbenicima Vlada daje prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika od 11. prosinca 2018.  godine na članak 14. u izmijenjenom obliku, tako da on glasi:

 „(1) Sredstva  za  nabavu  udžbenika  za  učenike  osnovnih  škola  osiguravaju  se  u državnom proračunu.

 (2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za  svaku  školsku godinu  odlučiti  o  financiranju, odnosno  sufinanciranju nabave  drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i  drugih obrazovnih  materijala financiranih  sredstvima  državnog  proračuna,  sukladno  ovom  članku, propisuje  ministar naputkom.“

U obrazloženju se navodi da je Vlada amandman, kojim taj Klub traži se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da ovisno o raspoloživom novcu Vlada može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju odnosno sufinanciranju udžbenika i financiranju drugih obrazovnih materijala za srednjoškolce, dopunila stavcima 4 i 5 kako bi se osigurao stabilan i održiv sustav time što bi udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnoga proračuna bili u vlasništvu škole.

Zaključkom koji se odnosi na amandmane na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini , Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskome saboru, od 12. prosinca 2018. godine, i to prvog amandmana djelomično tako da tekst glasi: “Uvažavajući ulogu i  značaj Hrvatskog vijeća obrane u obrani Bosne i Hercegovine pozdravljamo rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije, invalida i stradalnika Domovinskog rata“ te drugog amandmana u cijelosti.

Tim se amandmanom, kako je rečeno danas u Saboru, od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također dala suglasnost svojem predstavniku za prihvaćanje osam amandmana Kluba zastupnika SDP-a od 12. prosinca 2018. godine i to dva u cijelosti i šest djelomično.  Među ostalim, amandmanom X, koji je prihvaćen djelomično, u stavku  20. preambule tekst se mijenja i glasi: "Naglašavajući važnost bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne  i  Hercegovine, Hrvatski sabor pozdravlja posvećenost svih vlada Republike Hrvatske jačanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom".

Komentari (21)
  • Kada bih još bio siguran da su djeca u centru pažnje, odmah bih taj amandman pozdravio, ali ja vam, nikome više ne vjerujem. Sva ta politikantska trgovina ostavlja jako gorak ukus, eh kada bi moji strahovi bili neopravdani ......djeca, roditelji i ja bih na kraju bio sretan.

    13. 12. 2018,   23:46
  • Baš zanimljivo. Prolazi Robynov proraču, a nakon toga i njegov amadman i to putem telefona.

    14. 12. 2018,   06:42
  • Sprega bandića i plenkovića odlično funkcionira, ali doći će i tome kraj, pa valjda će i oni nekome morati položiti svoje račune?, ali kad to bude hrvatska će ostati bez mladeži koji zbog njih masovno bježe iz ove banana države.

    14. 12. 2018,   09:03