Obavijesti

News

Komentari 167

Vlada joj dala plaću od 22.000 kuna, a ona ih je ucjenjivala...

Vlada joj dala plaću od 22.000 kuna, a ona ih je ucjenjivala...
1

Nepoštena praksa: Naša predstavnica u Bruxellesu rezervirala je prije Vlade domenu koja nam treba za predsjedanje EU-om. Pa je tražila promaknuće da je vrati državi

VIDEO

Jeleni Levak oduzima se pravo na korištenje internetske domene eu2020.hr. Pravo na korištenje domene dodjeljuje se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Iza ove suhoparne odluke državne ustanove CARNET krije se prava drama i dosad nezapamćen slučaj ponašanja nekog državnog zaposlenika.

Jelena Levak je bila dugogodišnja zaposlenica u uredu glavnog ravnatelja policije. A onda je premještena u Bruxelles u Stalno predstavništvo Hrvatske pri EU.

Savjetnica je za pravosuđe i unutarnje poslove, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti. Plaće savjetnika su od 3000 do 3500 eura, a uz plaću veću od premijera, država im plaća i smještaj u skupom glavnom gradu Belgije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom od početka 2020. godine do kraja lipnja. Ali kad su u Ministarstvu vanjskih poslova pokušali registrirati domenu eu2020.hr, na kojoj će biti službena stranica o predsjedanju Hrvatske, ostali su u čudu. Tu domenu, ali i dvije njezine inačice već je privatno registrirala državna zaposlenica Levak koja je znala da će Vlada pokušati registrirati tu domenu.

'Dajte mi lovu ili napredak'

Mirenje nije uspjelo pa je ministarstvo pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Ministarstvo navodi da Levak nije imala pravo registrirati domenu, a pogotovo jer je kao zaposlenica u Stalnom predstavništvu znala za praksu da države registriraju takve domene tijekom predsjedanja EU-om.

- Nije imala ni suglasnost nadležnih tijela. Jasna namjera lažnog predstavljanja upućuje na to da je korisnica postupila protivno načelu savjesnosti i poštenja - navodi Ministarstvo vanjskih poslova. Obrazlažu da je ta domena od posebnog značaj za Hrvatsku, na njoj će se nalaziti svi podaci tijekom predsjedanja. Inače, zemlje članice EU koristile su isti način predstavljanja u čak 27 od 36 puta kad su predsjedale Unijom. Primjerice, Malta je imala eu2016.mt, Slovačka eu2016.sk, Estonija eu2017.ee., pa je logično i da Hrvatska ima eu2020.hr.

Ali ni to nije sve. Iako je na plaći većoj od premijera, u spisu se navodi da je Levak ucjenjivala državu.

- Njezin dopis Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer njime uvjetuje deaktivaciju domene jamstvima napredovanja u njezinu zvanju ili plaćanjem određenog iznosa ako se sporazum o napredovanju ne provede u razumnom roku - stoji u tužbi ministarstva.

Država debelo zakasnila

Dakle, državna zaposlenica koja je bila direktno upoznata sa svim planovima predsjedanja EU-om je preduhitrila Vladu u naumu registriranja domene.

Iz njezina očitovanja je vidljivo da smatra da nije učinila ništa niti loše niti nemoralno.

- Nisam morala imati nikakva pristanak niti imati dogovor s Ministarstvom vanjskih poslova. Imam pravo na prisutnost i opstanak u virtualnom prostoru. Ministarstvo je još 2016. godine znalo da će preuzeti predsjedanje Vijećem EU i nije iskazalo nikakav interes za domenu eu2020.hr do svibnja 2017. godine, kad sam je kao slobodnu registrirala - opisuje Levak.

Tvrdi i da nije ucjenjivala ministarstvo.

- Ja sam pretrpjela svojevrsnu ucjenu zbog pritisaka da deaktiviram domenu kroz neosnovanu intervenciju Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Nisam tražila nikakvu naknadu protivnu važećim propisima za deaktivaciju domene, nego sam se samo pozvala na naknadu štete - obrazložila je Levak svoj potez. Tvrdila je i da praksa dokazuje da onaj tko predsjeda EU-om ne mora imati baš takvu kombinaciju slova i brojeva u domeni.

Arbitražni sud se nakon uvida u svu dokumentaciju i očitovanja ipak složio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i ostvarivanje nepripadajuće koristi od poslodavca. I na kraju su joj domenu oduzeli ovoga svibnja.

Hoće li biti ikakvih sankcija za Levak?

Sugovornik s višegodišnjim iskustvom u hrvatskoj diplomaciji ostao je zapanjen ovim slučajem.

- To nije normalno ponašanje - kratko nam je rekao.

Upitan može li Ministarstvo vanjskih poslova povući zaposlenicu iz Bruxellesa ili je na neki drugi način sankcionirati, kaže da to ne bi komentirao jer se oko toga moraju dogovoriti Ministarstvo vanjskih i Ministarstvo unutarnjih poslova, iz kojeg je došla.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.