Obavijesti

News

Komentari 19

'Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih'

'Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih'
1

Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom

VIDEO

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sastanku s vodstvom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu, a ministar branitelja naglasio je kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je nakon sastanka iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

 Premijer Plenković naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

'Inzistirat ćemo na dostavi dokumentacije od Srbije...'
'Inzistirat ćemo na dostavi dokumentacije od Srbije...'

 Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019.. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih, ističe se u priopćenju.
Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom.

Posebno važnim istaknuto je intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

 Premijer Plenković ponovio je da Vlada Republike Hrvatske ostaje privržena rješavanju toga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu, mogu učiniti za njihovu žrtvu, naglašava se u priopćenju.

 Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja aktualno je rješavanje 1.892 sudbine nestalih iz Domovinskoga rata, dodaje se.

Inzistiramo da Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

 "Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", rekao je ministar Medved.

 Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji