Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sastanku s vodstvom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu, a ministar branitelja naglasio je kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je nakon sastanka iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

 Premijer Plenković naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

Knin: Svečani prijem za ratne  zapovjednike MINISTAR MEDVED: 'Inzistirat ćemo na dostavi dokumentacije od Srbije...'

 Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019.. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih, ističe se u priopćenju.
Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom.

Posebno važnim istaknuto je intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

 Premijer Plenković ponovio je da Vlada Republike Hrvatske ostaje privržena rješavanju toga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu, mogu učiniti za njihovu žrtvu, naglašava se u priopćenju.

 Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja aktualno je rješavanje 1.892 sudbine nestalih iz Domovinskoga rata, dodaje se.

Inzistiramo da Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

 "Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", rekao je ministar Medved.

 Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (19)
  • Godina 2099 Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih

    29. 8. 2019,   19:46
  • Vlada ama bas nista ne radi po pitanju nestalih to zna i malo dijete,,ali zato puno radi da zastiti srpske ratne zlocince po Vukovaru,slavoniji i cjeloj drzavi,mada im se i imena i sve zna sto su radili,,paze da im ne padne vlas sa glave,mada su rusili,silovali i ubijali po slavoniji,,eto to je jedino sto veliki domoljubi rade,i dobro im ide.

    29. 8. 2019,   19:55
  • Je, je, tak je. Zato je Božinović suspendiral Kajkića. Rezultati rada vlade u vezi nestalih su zapanjujući.

    29. 8. 2019,   19:12