Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada 'kreše' naknade za rad u povjerenstvima i vijećima

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL 3

Iako premijerka Jadranka Kosor nije navela koliko takvih tijela imamo, izvijestila je na rad različitih povjerenstava i drugih tijela potrošeno više od 49 milijuna kuna

Nakon ušteda na vodi, klamericama, tonerima i ostalom Vlada je odlučila štedjeti i na naknadama za članove povjerenstva, vijeća, savjeta, radnih skupina i sličnih tijela. Iako premijerka Jadranka Kosor nije navela koliko takvih tijela imamo, izvijestila je na rad različitih povjerenstava i drugih tijela potrošeno više od 49 milijuna kuna, ali nije navela u kojem vremenskom razdoblju.

- Uvodimo još više reda i rada. Ovom odlukom zaposleni u državnoj upravi za svoj rad u bilo kojem povjerenstvu ili drugom tijelu neće dobivati naknadu za rad. Ona će se isplaćivati smo stručnjacima, ali se naknada ograničava na 2000 kuna mjesečno - rekla je Kosor.

To znači da će stručni vanjski članovi po sjednici moći dobiti neto 150 kuna naknade. 

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog zakona o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti. Nakon brojnih kritika Vlada je u zakonu definirala što se ne smatra obavljanjem neregistrirane djelatnosti. To je rad vlastite potrebe, obiteljska, prijateljska i susjedska pomoć ako se ne obavlja redoviti te ako se taj rad ne plaća ili zbog njega ne ostvaruje druga materijalna korist. To znači da će susjed susjedu moći pomoći u branju grožđa ili maslina ili popraviti perilicu.

Donijeli strategiju o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine

Ministri su donijeli i strategiju o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, a donijet će se i zakon koji će urediti to pitanje.

Kako bi se ojačao položaj Hrvata izvan domovine strategijom je propisano da će se ubrzati njihov, ali i primitak njihovih potomaka u hrvatsko državljanstvo. Uvodi se status Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji se posebice odnosi na one koji žive u zemljama gdje nije dozvoljeno dvojno državljanstvo. Taj status omogućit će im jednostavnije upisne uvjete u školske i visokoškolske ustanove, pravo stjecanja nekretnina, povoljnije uvjete za stjecanje viza, privremenog boravka te radnih i poslovnih dozvola. Prema strategiji Hrvatima izvan domovine osigurat će se i olakšice prilikom turističkih boravaka u domovini. 

Uvest će se kartica tzv. "CRO Card" koja će im omogućiti povoljniji pristup uslugama prilikom turističkih posjeta, putovanja, boravka i sudjelovanja na kulturnim događanjima. Navodi se i potreba kulturne, obrazovne i znanstvene, te gospodarske suradnje.

- Hrvatski iseljenici su posebno dobrodošli ulagači. Oni za razliku od ostalih uz novac unose i emocije - rekao je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević.

Vlada je izmijenila i Zakon o radu, kojim se regulira mogućnost rada u smjenama od 12 ili četiri sata, ali uz obvezu da se raspored radnog vremena, dnevnog i tjednog odmora te noćnog rada koji odskaču od uobičajene satnice, regulira kolektivnim ugovorom. To se odnosi za zaposlene u turizmu, poljoprivredi, medijima, u liječničkoj i socijalnoj skrbi, u lukama i zračnim lukama, vatrogastvu, distribucija energenata, prijevoz putnika u javnom prometu i slično.

Nema male mature

Male mature ove godine sigurno neće biti, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

- Ona se tehnički može provesti, ali ministarstvo čeka mišljenje stručnjaka isplati li se djecu izlagati dodatnom stresu - kazao je.

Karamarko: Ne mogu govoriti što bi bilo kad bi bilo

Ovo su drastični primjeri kršenja zakona i na taj način se moraju rješavati - izjavio je ministar Tomislav Karamarko komentirajući uhićenja carinika i policijaca. Upitan nije li se ranije moglo spriječiti njihovo nezakonito ponašanje, Karamarko kaže da ne može govoriti o tome "što bi bilo kad bi bilo".

- Možda se moglo uvesti neke druge sustave nadzora. Međutim, došli smo u fazu da to moramo rješavati na ovaj način, a tako ćemo i dalje - rekao je Karamarko. Nije mogao odovoriti na pitanje ima li još sličnih primjera, ali je napomenuo da će u slučaju da postoje "i oni doći na red".

Komentari (56)
  • ma ne uvodiš ti reda i rada. nego ti toliko putuješ i toliko koštaš državni proračun da ukidaš i vodu i naknade samo da bi za tebe i tvoje vozikanje bilo dosta novaca. pa tko te nezna skupo bi te platio. od radnika koji ne primaju plaću bježiš. a sastaješ se sa onima koji imaju dobra primanja. sastaješ se sa lažnim braniteljima a pošteni i pravi štrajkaju glađu budi prava predsjednica pa njih posjeti ako si takva kakvom se predstavljaš

    5. 5. 2011,   15:29
  • Krivo, krivo, krivo....Sve delate krivo. To ste trebali napraviti prije 15 godina još, al ajde.........Dajte skužite, novac treba stvarati - STVARATI !!!!!! Ne možete ga samo štedjeti, to nije vaš posao , okruženi ste "stručnjacima", Ako ne stvaraju novac ( odn, ne stvaraju uvjete za stvaranje novca) - otpustite ih. Ili ne znaju ili skreću u svoj džep . Iskreno , ja ne vjerujem u vaše loše namjere, pa tako, postoji i mogućnost da zapravo pojma nemate, veze rođene sa svojim poslom. U tome slučaju - maknite se, prepustite mjesto nekome ko zna......Škegro, savjetnik!!! Tip koji u svojoj kolumni ismijava sve koji nisu ekonomisti, sve koji ne kuže nove trendove krađe "na fino".........No, dozvoljavam da sam možda i ja priglup, pa ništ ne kužim. Vidjet ćemo ( ako ćemo smjeti dići pogled pred novim gospodarima)

    5. 5. 2011,   15:39
  • Kako ide ona famozna rečenica, "kad ne želiš da se nešto sazna (riješi, otkrije) osnuj povjerenstvo" (ili tako nekako). Da vladajući uistinu žele nešto napraviti ukinuli bi povjerenstva, a ne "kresali" naknade!

    5. 5. 2011,   15:51