Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada lani ukinula 17 agencija, zavoda i fondova. Ušteda? 0 kn

None Foto: Dreamstime

Tih je 17 bivših institucija prema prijedlogu proračuna za ovu godinu trebalo potrošiti 1,227 milijardi kuna, a taj je u proračunu raspoređen na 12 ostalih korisnika kojima su pripojene ili su preuzeli njihove poslove

Ukidanje 17 agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, na koje se Vlada odlučila lani najavljujući proračunske uštede i efikasnost u svom radu, zasad je donijelo nula kuna ušteda. Kako piše Novi list, efikasnost će se moći mjeriti kad se vidi kako ih obavljaju institucije kojima su pripojene ili su nakon gašenja u potpunosti preuzele njihove poslove.

Tih je 17 bivših institucija prema prijedlogu proračuna za ovu godinu trebalo potrošiti 1,227 milijardi kuna, a taj je novac jučerašnjom odlukom Vlade u proračunu raspoređen na 12 ostalih korisnika kojima su pripojene ili su preuzeli njihove poslove, piše Novi list.

Vlada je nakon ukidanja pojedine institucije mogla novac raspodijeliti u proračunsku zalihu ili tijelu koje nastavlja obavljati posao ukinute agencije ili zavoda, ali odlučila se na ovo drugo, što upućuje na to da ukidanje 17 institucija ne znači i manje proračunske troškove, što je bio jedan od argumenta za smanjivanje njihovog broja. Slična objašnjenja imale su i prethodne vlade kad su ukidale ili spajale agencije, ali ni one nisu uspjele postići neku spomena vrijednu uštedu.

Sugovornici Novog lista u Vladi kažu da je tehnička raspodjela novca na one koji nasljeđuju bila logična odluka, a da je sada na pojedinim ministarstvima u koje su se utopile te agencije da pokažu kroz godine sposobnost da uštede novac.

Komentari (19)
  • Nisu se ukinule, nego su se vjerojatno spojile tako da dođe to sve na isto

    24. 1. 2019,   08:27
  • Vlada je skup bolesnika i kleptomana.

    24. 1. 2019,   09:01
  • Udruge nek se same financiraju pa ćemo vidjet koliko će ih ostat

    24. 1. 2019,   09:11