Obavijesti

News

Komentari 383

Vlada ne mora podržati moju kandidaturu. Bila bi to blamaža

Vlada ne mora podržati moju kandidaturu. Bila bi to blamaža
1

Pusić je komentirala kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a. Smatra da njezina prijava nije poslana prerano, te da se o njoj nije trebalo konzultirati s novom Vladom

VIDEO

Vesna Pusić gostujući u RTL Direktu komentirala je svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Kandidaturu aktualne ministrice vanjskih poslova tehnička Vlada poslala je ponovno u petak nakon što je utvrđeno da je obavijest o odluci donesenoj početkom rujna u sjedište UN-a u New Yorku, stigla prije službenog početka procesa 15. prosinca.

- Ja sam uvijek bio protiv te kandidature jer procedura nije ispoštovana, prerano je istaknuta. To je bila jedna haranga i ofenziva s njezinim imenom. Ne znam čime i kako je zaslužila, a mislim da će buduća Vlada morati o tome razgovarati -poručio je  šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pusić kaže da se ničeg ne boji pa ni toga da će nova Vlada ići u reviziju njezine kandidature.

Ta odluka je donesena negdje početkom jeseni, Vlada je tada funkcionirala najnormalnije. Sve što se kasnije događalo je provedba odluke u skladu s novodefiniranom procedurom UN-a za izbor glavnog tajnika ili tajnice.

Smatra da njezina kandidatura nije poslana prerano.

- Cijeli niz zemalja je poslao najave svojih kandidata prije nego što je poslano pismo. I onda nakon što je poslano pismo predsjednika Opće skupštine i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, koje se mijenja svaki mjesec, su to samo potvrdili. Tako smo i mi učinili. To nije stranačko pitanje i ne treba biti stranačko pitanje i većina zemalja, naročito naše veličine, ne bi mogla naći puno kandidata, koji bi realno mogli imati neke šanse. To ne znači uopće da ću ja biti izabrana, ali čini mi se da HDZ misli da ako ću, ako se uspijem kandidirati, ja sigurno biti izabrana. Moram ih utješiti da nije tako - rekla je Pusić.

HDZ smatra da se Vlada Zorana Milanovića trebala o kandidaturi posavjetovati s novoizabranom vladom prije odluke. Na pitanje zašto to nisu učinili, Pusić je kazala:

- Oni niti o tome mogu odlučiti, niti mogu kandidirati. Kandidira Vlada i oni koji jesu Vlada. Do konca siječnja će predsjedavajući Vijeća sigurnosti i predsjednik Opće skupštine poslati sve kandidature državama članicama, da se mogu dalje obavijestiti o kandidatima, eventualno tražiti razgovore itd. Dakle, to je procedura koja ide. I mi možemo reći da se to nas ne tiče i nemamo kandidata. Ali budući da imamo kandidata, u situaciji u kojoj žena iz istočne Europe, nije sigurno da će biti izabrana, ali je sigurno da će imati određenu prednost - izjavila je.

Pusić kaže kako je očekivala da će dobiti potporu HDZ-a, isto kao što je i ona podržavala ulazak Hrvatske u EU, dok je taj proces vodio HDZ.

Istaknula je kako njezina kandidatura ne može biti poništena. Nova vlada može, iako se to nikada u povijesti nije dogodilo, napisati pismo da oni ne podržavaju moju kandidaturu. 

Pusić smatra da bi to bila blamaža za Hrvatsku, ali ne i za nju kao kandidatkinju.

-  Ja nisam kvalificirana za mnoge stvari, ali ovo je jedan posao za koji u mojoj dugoj radnoj biografiji imam kvalifikacije, i koji bi bio zaista jedna dobra stvar da se dogodi. I moje mišljenje je da bi pod normalnim okolnostima, svaka vlada trebala to podržati i biti sretna da Hrvatska ima jednog pristojnog kandidata koji se može pristojno predstaviti, koji ima dugo iskustvo u borbi za ljudska prava, razvojnim projektima, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici, parlamentu i u vladi - rekla je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 383
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu