Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada ne zna što bi s Inom, ali to želi odmah, dok kažeš HEP!

None Foto: 24sata / Ilustracija

Mnogo je nepoznanica u ovom poslu - ili šibicarenju - stoljeća. Na brojna pitanja Vlada nema odgovore ili ih ne želi javno reći. Problem je i to što je Ina ekonomski sve bolesnija, a HEP sve zdraviji...

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je Zakon o HEP-u kojim će Vlada osigurati prodaju 25 posto, minus jedna dionica, te tvrtke. Kad? Kako? Pošto? Zašto?

POGLEDAJTE VIDEO:

To se ne zna, ali nisu to jedine nepoznanice u poslu - ili šibicarenju - stoljeća. Koja je vrijednost tvrtke? Kakav je status zemljišta na kojemu su sagrađene elektrane? Na njih je kao vlasnik upisana država. Hoće li, nakon IPO-a, Ina i HEP biti uvezane u energetski holding? Žele li Mađari uopće prodati svoj udio, zašto bi to činili i po kojoj cijeni? Na ta pitanja Vlada nema odgovore ili ih ne želi javno reći, kao što nema odgovora ni na pitanje - tko će, renacionaliziramo li našu naftnu kompaniju, uspješno voditi njezino poslovanje? Problem je i to što je Ina ekonomski sve bolesnija, a HEP sve zdraviji. Dobit HEP-a je 2014. bila 1,35 milijardi kuna, 2015. godine bila je 1,8 milijardi kuna, 2016. oko 2 milijarde kuna, a 2017 će, prema procjenama, biti čak 2,7 milijardi kuna! 

Dobit, dakako, ovisi o hidrometeorološkim okolnostima. Dionice HEP-a nominalno vrijede 20 milijardi kuna, no stvarna je vrijednost znatno veća, neki misle i 20 milijardi dolara. No HEP nije uknjižen na svu imovinu i to je ozbiljan problem.
Rezultati Ine zadnjih godina padaju. U 2015. godini Ina d.d. bilježi gubitak od 1,2 milijarde kuna, a Ina grupa 1,4 milijarde. Godinu dana ranije Ina d.d. poslovala je sa 631 milijun kuna dobiti, ali je grupa imala minus od 1,9 milijardi kuna. Ta se tendencija nastavlja. 

Most i HDZ se slažu oko toga da Hrvatska treba kupiti dionice Ine, no čini se da se ne slažu oko toga da treba prodati dionice HEP-a. Miro Bulj traži da ta operacija ide na referendum.

No to nije sve. Božo Petrov u listopadu se protivio tome da Martina Dalić odlučuje o Ini.  

- Načelno mogu reći: ako je supružnik unutar uprave jedne od tvrtki, onda bi se ona trebala izuzeti - rekao je Petrov. 

Uz to, dubinsko snimanje tvrtke uzelo bi oko pola godine, a priprema IPO-a još toliko. 

Dalić: HEP je naš, energetski smo suvereni 

Po svim našim i EU zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom, rekla je potpredsjednica Vlade. Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a.

Komentari (75)
  • nama je najjeftinije napunit tankere u venezueli na benzinskoj i tu prodavat već gotov benzin, nego kupit to prerađivačko groblje skupe nafte, a hep je već polugotova infrastruktura za eko energiju, pa ga moja malenkost nebi prodavala...

    3. 1. 2017,   17:09
  • Vlada zna jako dobro šta bi... Dobru proviziju za kupovanje dijela INE koji su sami poklonili Mađarima samo sad po duplo skupljoj cijeni od normalne vrijednosti.. Znaju oni ali ne znaju stokići koji ih podržavaju a pojma nemaju niti o ekonomiji niti o lopovluku u državi.

    3. 1. 2017,   19:08
  • treba vidjeti koliko mađari traže za svoj dio,a onda im prodati svoj dio ine po istom principu a dobiveni novac uložiti u obnovljive izvore energije,ina je stara istrošena i izmužena hurva

    3. 1. 2017,   17:12