Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlada nije dobila dokument o izraelskim zrakoplovima F16'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sporni dokument sadrži upute kako se može dovršiti taj proces, na temelju kojih su, ističe Kuščević, zatražili od Izraela da dostavi konačnu suglasnost SAD-a

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak uoči sjednice Vladina užeg kabineta kako je američki veleposlanik jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku izraelskih aviona, te da će Hrvatska nastaviti surađivati s Izraelom i SAD-om.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na pitanje jesu li svi znali sve detalje oko kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak, Kuščević je odgovorio kako očito nisu. "Čuli smo američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, koji je jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku aviona", rekao je.

Zagreb: Plenković u Saboru podnosi izvješće o radu Vlade KRSTIČEVIĆ: IMAMO I DOKUMENTE Plenković: 'Imamo ideju zašto nismo uspjeli kupiti te avione'

Sporni dokument sadrži upute kako se može dovršiti taj proces, na temelju kojih su, ističe Kuščević, zatražili od Izraela da dostavi konačnu suglasnost SAD-a. "Oni nisu dostavili suglasnost, a mi smo prekinuli proces javne nabave", rekao je.

Upitan jesu li u Vladi previše vjerovali da će Izrael ishoditi odobrenje, Kuščević je odgovorio kako su Izrael i SAD hrvatski partneri.

AMERIČKI VELEPOSLANIK: 'Nismo savjetovali Vladi da odustane od nabave aviona'

"Mi ćemo nastaviti  surađivati s njima. A tko se u ovom postupku mogao bolje ponijeti, pa evo, pustimo da premijer dovrši uvid u cijelo stanje pa ćemo biti pametniji", kazao je dodavši da je sve krenulo po zlu kada Izrael nije osigurao dokument koji se obavezao osigurati.

AMERIČKI VELEPOSLANIK 'Premijeru sam dao dokument o F-16. Bili su svjesni procesa'

Kuščević: Treba utvrditi počinitelje gnjusne fotomontaže

Za aferu oko fotomontaže fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Kušević je rekao da je to završena stvar.

"Tolušić je jasno rekao da nema ništa s time. Imamo izvješća sigurnosnih službi da se radi o fotomontaži, to govori i glavni urednik Nacionala. Htio bih da se što prije otkriju počinitelji te gnjusne fotomontaže", poručio je.

Kuščević ne zna što DORH još treba učiniti, ali svakako podupire da sve nadležne službe što prije utvrde stvarno stanje i počinitelje.

'NIJE NAŠA BLAMAŽA' Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16

"Ova situacija niti šteti Vladi niti koristi, ali svakako ne koristi općoj klimi u društvu. Ne koristi transparentnosti kako hrvatskih medija, tako i svih onih koji prenose takve dezinformacije", zaključio je Kušević.

Komentirao je i novu nabavu automobila za Vladu, koju bi trebalo provesti 2020. godine, rekavši kako je riječ o potrebama Hrvatske zbog predsjedanja Europskom unijom te godine.

Komentari (45)
  • haha, laganje u oči naroda se nastavlja! #vjerodostojno, ne možemo pobiti to

    29. 1. 2019,   16:29
  • Bogu hvala na istinitim informacijama, dakako samo ako ih vjerodostojni Lovro prezentira. Lopov i lažov teškog kalibra, a o đonu od obraza ne treba ni govoriti. A možda je netko vjerodostojnima ukrao dokument??? Teško za povjerovati, ali ipak...

    29. 1. 2019,   16:48
  • ovaj je prevazišao samog sebe

    29. 1. 2019,   16:59