Obavijesti

News

Komentari 52

Vlada se rješava dionica CO-a i Janafa da isplate umirovljenike

Vlada se rješava dionica CO-a i Janafa da isplate umirovljenike
1

Prijenosom 29 % dionica Croatia osiguranja i 10,66 % Janafa u Umirovljenički fond Vlada želi riješiti ratu duga. Nominalna vrijednost dionica je 418,5 milijuna kuna

VIDEO

Vlada je ratu duga umirovljenicima odlučila riješiti prijenosom 29 posto dionica Croatia osiguranja (91.741 dionica), te 10,66 posto dionica Jadranski naftovod (107,427 dionica) u Umirovljenički fond bez naknade. Tržišna vrijednost dionice CO-a 9. rujna 2011. bila je 5000 kuna, dok je dionica Janafa 13. rujna 2011. iznosila 2.531,74 kuna. Sveukupna nominalna vrijednost dionica iznosi 418.490.300,00 kuna, tj. sveukupna prosječna tržišna vrijednost iznosi 730.662.232,98 kuna.

Dalić: Prvi put ne očekujemo rebalans proračuna

U prvih šest mjeseci 2011., ostvareno je 51,3 milijarde kuna prihoda, što je 1,4 posto manje nego u isto vrijeme lani. No, ministrica financija Martina Dalić optimistično je rekla da sve ide na bolje i da nas prvi put u ovom desetljeću ne očekuje rebalans proračuna.

- Ako uspoređujemo međugodišnje podatke, lani je ukinut krizni porez, nema više jednokratnog učinka od naplate duga Ine, stope poreza na dohodak su smanjene i to se odrazilo na manjak u prihodima. Za prvu polovicu godine trendovi su da će se financijski plan realizirati. Porez na dohodak u prvih šest mjeseci veći je za 5,6 posto, 1,8 posto na dodanu vrijednost, a prihodi od poreza na dobit 1,8 posto. Prihod od doprinosa otprilike je jednak u prvih pet mjeseci lani, što signalizira trendove u zapošljavanju - obrazložila je Dalić. Rekla je da su ukupni rashodi 59,9 milijardi kuna što je 49 posto zadanog financijskog plana. No, tvrdi da rebalansa proračuna neće biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sveukupan rezultat je manjak proračuna od 8,7 milijardi kuna. U najvećoj mjeri to je posljedica pitanja nadoknade ukinutih poreza, a i prva polovica godine sezonski je niži i slabiji dio godine na prihodovnoj strani. S obzirom da se rashodi izvršavaju dinamikom ispod plana, ovo potvrđuje da će se proračun izvršavati kao što je planirano i omogućiti da je ovo godina u kojoj neće biti rebalansa ni potrebe za mijenjanjem plana proračuna - rekla je Dalić. 

Sele naplatne kućice Ivanja Reka zbog Ikee

Vlada je sa sjednice u Sabor poslala i prijedlog odluke o davanje suglasnosti Hrvatskim autocestama da premjeste naplatnu postaju Ivanju Reku. Kako je objasnio ministar Božidar Kalmeta, zbog gradnje Ikee, naplatne će se kućice povući četiri kilometara prema Slavonskom Brodu, te najavio gradnju novog čvora koji će omogućavati silazak i dolazak na autocestu.

- Cijelom području istočnog dijela Zagreba omogućio bi se vrlo lak pristup na autocestu i novosagrađenu Ikeu. Između HAC-a i Ikee sklopljen je sporazum kojom se Ikea obvezuje da će platiti 80 posto troškova, a 20 posto plaćaju autoceste. Procjene su da će za rekonstrukciju čvorišta biti potrebno 125 milijuna kuna. Izmještanje i izgradnju novih naplatnih kućica financirat će autoceste - objasnio je Kalmeta. Državno odvjetništvo dalo je pozitivnu ocjenu za sporazum Ikee i HAC-a.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač najavio je da će umirovljenici od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobiti jednokratnu pomoć.

- Budući da su fondovi i investicijska društva koje je osnovao HZMO ostvario 125 milijuna kuna dobiti, HZMO će određenim kategorijama umirovljenika omogućiti jednokratnu isplatu i preporučit ćemo da se pripremi odluka za to jednokratno primanje - rekao je Popijač.

MORH će prodati 2000 državnih stanova

Ministarstvo obrane na prodaju će staviti 2000 stanova koji su u vlasništvu RH, a kojima upravlja MORH. U sljedećih 20 godina planiraju zaraditi 982 milijuna kuna. Kako je objasnio ministar obrane Davor Božinović, pravo na kupnju stana imat će hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripradnici MORH-a, MUP-a, te njihove obitelji, te državni službenici i namještenici

- Sve prijave podnosit će MORH-u. Već smo izvršili pripremne radnje i već sada imamo 1800 zahtjeva, a rok je do 31. prosinca ove godine - rekao je Božinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a