Obavijesti

News

Komentari 103

"Praljak je poručio što misli o presudi i koliko je nepravedna"

"Praljak je poručio što misli o presudi i  koliko je nepravedna"
6

Presuda je i za nas nepravedna, pogotovo u dijelu gdje se tvrdi povezanost vrha Hrvatske na ratna zbivanja u BiH, rekao je premijer te još jednom izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak još je jednom izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka i izrazio žaljenje zbog samoubojstva u haškoj sudnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:58

- Događaj je to bez presedana za bilo koje međunarodno sudište. Na taj način je poslao poruku što misli o toj presudi koja je i za nas nepravedna - poručio je Plenković. 

Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'
Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'

Istaknuo je kako je Hrvatska prijateljska zemlja susjednoj BiH te je podsjetio na potporu koju joj je davala u vrijeme srpske agresije na tu zemlju te da je skrbila za stotine tisuća izbjeglica dugi niz godina bez nacionalne diskriminacije.


- Potpora koju je Hrvatska dala BiH za vrijeme rata i velikosrpskog projekta Miloševićeva režima  bila je stalna, humanitarna, politička, vojna, skrbila je za stotine tisuća izbjeglica iz BiH ne gledajući tko je koje nacionalnosti. A i da ne govorimo o washingtonskom sporazumu, splitskoj deklaraciji, prekretničkoj ulozi Oluje za totalnu promjenu ravnoteže na terenu, što je kasnije omogućilo da Armija BiH, HVO i HV oslobode velike dijelove BiH - rekao je Plenković dodavši kako  uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za njenu funkcionalnost, opstojnost i budućnost i to na način da budu ravnopravan i konstitutivan narod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

Izrazio je, još jednom, sućut prema svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u BiH bez obzira na počinitelje. 

Naglasio je kako Haški sud sudi pojedincima, a ne državama i ne govori o odgovornosti država. 
- S te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na njenu odgovornost - rekao je Plenković i dodao kako će vidjeti s pravne strane što mogu napraviti u osporavanju presude. 

Poručio je kako presude Haškog suda moraju pridonijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe. 

- Ukoliko su te presude nekada bazirane na činjeničnom stanju koje po našem sudu ovog puta nije utvrđeno u cijelosti sa svih aspekata iako su doživljeni nepravedno, pogotovo u nekim svojim elementima, onda to, nažalost, nije dobro - kazao je Plenković i ponovio kako su vlade iz 2006., 2016. i 2017. pokušale dati maksimalan napor da se pridonese informacijama i dokazima koje bi proširile vidike sudaca u ovom predmetu.
 - Nažalost to nije uvaženo. Odgovor iz 2016. vrlo jasno ide u prilog tome da se ne može govoriti o bilo kakvoj odgovornosti hrvatskog državnog vrha iz devedesetih godina - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"