Obavijesti

News

Komentari 132

'Suradnja s Crkvom pridonosi društvu, Vlada nije za reviziju'

'Suradnja s Crkvom pridonosi društvu, Vlada nije za reviziju'
4

Vlada odbacila interpelaciju SDP-a vezano za propalu nabavu borbenih aviona. Premijer je najavio da će stavove Vlade u Saboru, kad za to dođe vrijeme

VIDEO

Revizija Vatikanskih ugovora, ali i SDP-ova interpelacija zbog propale nabave borbenih aviona teme su o kojima je na početku sjednice Vlade komentirao premijer Andrija Plenković. 

- Za nas nema dileme, a to je vrlo jasno ne reviziji - poručio je premijer. 

Naime, Sabor je u srijedu poslijepodne raspravljao o prijedlogu GLAS-a da se pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora. 

- Vlada je stava da nema nikakve potrebe za takve inicijative, kojima se ova Vlada i većina jasno protive. naša suradnja s Katoličkom crkvom i drugim vjerskim zajednicama mislimo da je kvalitetno i dobro uređena te da pridonosi društvu. Mi ćemo nastaviti raditi u tom duhu suradnje i partnerstva i naravno provoditi četiri ugovora koji su na snazi - poručio je Plenković. 

'SDP su sljednici komunista, zato su za reviziju Vatikanskih'
'SDP su sljednici komunista, zato su za reviziju Vatikanskih'

Vlada odbacila interpelaciju SDP-a vezano za propalu nabavu borbenih aviona. Premijer je najavio da će stavove Vlade u Saboru, kad za to dođe vrijeme, braniti on i potpredsjednik Vlade i ministar Damir Krstičević.  Poručio je kako je sve što je Vlada radila po pitanju modernizacije ratnog zrakoplovstva nego i jedna Vlada do sada. Navodi da je Vlada poduzela sve da Hrvatskoj osiguraju nove zrakoplove, ali do transakcije nije došli.

- Iz tog posla ćemo izvući određene pouke no ono što je važno naša odlučnost da hrvatska modernizira svoje ratno zrakoplovstvo je jednako snažna kao i prošle godine. Nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, kada to procijenimo, krenut ćemo u nove aktivnosti u tom pogledu - poručio je Plenković. 

Zagreb: Vlada raspravljala o Interpelaciji o radu Vlade u postupku nabave borbenih aviona

Krstičević: Nitko se na natječaj nije žalio

- Vezano uz interpelaciju, navodi u njoj su neosnovani i neutemeljeni. Vlada RH je ovaj proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom. Postupak nabave aviona proveden je transparentno. Niti jedna država koja je dostavila ponudu nije se žalila na postupak. Od početka procesa nabave bio je uključen i matični saborski Odbor za obranu kao i Vijeće za obranu. Bili su upoznati o cijelom postupku nabave, rekao je obrazlažući izvješće ministar obrane Damir Krstičević.

'Ne znam je li Krstičević sam dao dokumente, vidjet ćemo'
'Ne znam je li Krstičević sam dao dokumente, vidjet  ćemo'

Ministar je ponovio kako je ponuda Izraela za zrakoplove F16 Barak bila najpovoljnija:

- Izrael je nudio zrakoplove za 475 milijuna dolara, Grčka za 171 milijun eura no nisu bili definirani dodatni troškovi niti su avioni bili modernizirani. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,1 milijardi eura. Osnova ponuda SAD-a bila je 1,55 milijarde dolara bez troškova obuke. Zaključili smo da je ponuda Izraela najprihvatljivija. Izrael je predočio predodobrenje kako bi mogao sudjelovati u postupku nabave.

Podsjetio je da je obveza Izraela bila dobiti odobrenje od SAD-a za prodaju aviona, ali to nisu uspjeli. 

- Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Nisu preuzete nikakve financijske obveze niti u ovom postupku nastale ikakve štetne posljednice - poručio je Krstičević. 

Raspisali izbore u Ličko-senjskoj

Vlada je raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Iloka i Ogulina te Općinsko vijeće Davora, jer nisu usvojeni proračuni. Izbori će biti u nedjelju 10. ožujka.

Vlada je prihvatila jedinu pristiglu ponudu na ponovljeni natječaj za prodaju Češke vile. Riječ je o trgovačkom društvo Philip Vermeulen koji je ponudio 32,2 milijuna kuna. Kupac se obvezao da će u roku od 36 mjeseci izgraditi ugostiteljsko turistički objekt.

Vlada je usvojila uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje na potpomognutim područjima. Premijer je ustvrdio kako je do sada u program obnove i stambenog  zbrinjavanja do sada uloženo 22 milijarde kuna.

- Hrvatska je sama, bez međunarodnih financijskih institucija, obnovila ili izgradila 156.000 stanova i kuća. To je kao da smo sagradili 10 Šibenika - slikovit je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu