Obavijesti

News

Komentari 62

Vlada odlučila: Muškarci i žene u mirovinu sa 65 god.

Vlada odlučila: Muškarci i žene u mirovinu sa 65 god.
1

Žene će u prijevremenu mirovinu moći sa 60 godina, ali će imati manju mirovinu. Predložili su i stipendiranje nezaposlenih za prekvalifikaciju

VIDEO

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Ministar Đuro Popijač rekao je da se smanjivanjem naknade za nezaposlene sa 50 posto osnovice na 35 posto želi motivirati nezaposlene na prekvalificiranje.
- Predlažemo i stipendiranje nezaposlenih u tom periodu za njihovu prekvalifikaciju u iznosu od 1600 kuna mjesečno u trajanju od 4 mjeseca - rekao je Popijač i dodao da će se izmjenama predložiti i produženje primanja naknade nezaposlenima sa jedne godine na 16 mjeseci. Vlada je usvojila i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a najznačajnije novine su da će se izjednačiti dob odlaska muškaraca i žene na 65 godina.
- Postupno će se ići na to na način da se kroz narednih 10 godina svake godine za šest mjeseci poveća dobna granica za žene - rekao je Popijač i dodao da je sadašnje stanje mirovinskog sustava neodrživo. Dodao je da trenutno u Hrvatskoj ima 1,532,633 zaposlenih na 1,187,504 umirovljenika.
- Zabrinjava nas da je 11,5 posto umirovljenika sa 40 godina staža, a čak 24 posto onih koji su u mirovinu otišli sa 35 do 39 godina radnog staža. Žene će u prijevremenu mirovinu moći s minimalno 60 godina, ali će im se mirovine tada umanjivati 16 posto za svaku godinu ranijeg odlaska - rekla je Kosor.
Vlada je usvojila i akcijski plan za prevenciju i smanjivanje prekomjerne težine te program izvlačenja brodogradilišta Uljanik iz grupe brodogradilišta koja se pokušavaju privatizirati, a nisu profitabilna. I dok se udara na mirovinski sustav i naknade na burzi, Vlada predlaže i raspodjelu 18 milijuna kuna iz proračuna za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.