Obavijesti

News

Komentari 49

Vlada odmah izmijenila Uredbu o koeficijentima za nastavnike

Vlada odmah izmijenila Uredbu o koeficijentima za nastavnike
1

Vlada i obrazovni Sindikati postigli su u ponedjeljak dogovor o povećanju koeficijenata učiteljima i nastavnicima kroz tri rate do 2021. Nenastavnom osoblju povisit će plaće kroz dodatke u iznosu od 6,11 posto

VIDEO

Nakon 36 dana štrajka i postignutog dogovora Vlade i obrazovnih Sindikata, na današnjoj sjednici Vlada je odmah, nakon tri dana od okončanja pregovora, izmijenila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijenta složenosti poslova u javnim službama te donijela Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Odmah nakon sjednice, obrazovni Sindikati potpisat će ovaj Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju, koji se odnosi na nenastavno osoblje. Čelnik Preporoda, Željko Stipić, rekao nam je kako će on potpisati Temeljni kolektivni ugovor, ali ne i Sporazum jer su članovi njegova Sindikata odbili tu ponudu Vlade u kojoj se razdvajaju nastavno i nenastavno osoblje.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak postigla kompromis sa obrazovnim Sindikatima te će učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, ravnateljima, tajnicima i računovođama povećati koeficijent u tri rate - tri posto u siječnju iduće godine, što će se obračunati na plaći za prosinac, jedan posto u lipnju te dodatna dva posto u siječnju 2021., a nenastavnom osoblju - kuharima, spremačicama, domarima te dijelu administrativnog osoblja će povećati plaću kroz dodatke.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na taj dogovor sa obrazovnim Sindikatima. 

- Za nas je najvažnije da su djeca od utorka u školi. Odlučili smo dane u štrajku isplatiti pa očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove - rekao je. 

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je Sporazum o dodatku na plaću komplementaran izmjeni Uredbi koeficijenata te da će ga potpisati sa tri Sindata - učitelja, zaposlenih u srednjim školama te znanosti i visokog obrazovanja. Dodatak u iznosu od 6,11 posto rast će istom dinamikom kao i koeficijenti nastavnom osoblju.

- Ono što nismo obuhvatili izmjenom Uredbe zapravo je ovdje u ovome Sporazumu. I on se odnosi se prije svega na uvećanje osnovne plaće zaposlenicima u osnovnim, srednjim školama i učeničkim domovima, koji ne obavljaju odgojno-obrazovni rad te zaposlenicima u ustanovama visokog obrazovanja  koji rade na administrativnim, tehničkim, stručnim i pomoćnim poslovima - istaknula je naglasivši kako Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja, dakle danas. Sporazum će vrijediti do 1. prosinca 2022.

Tako će s povećanjem od tri posto, učiteljima, nastavnicima i odgajateljima u siječnju koeficijent iznosti 1,365.

Tajniku i voditelju računovodstva školske ustanove iznosit će 1,267.

Ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će iznositi 2,138. Ravnateljima s manje učenika od navedenog koeficijent će biti 1,978. 

Od 1. lipnja koeficijent raste za još jedan posto pa će tada učiteljima, nastavnicima i odgajateljima iznositi 1,378. Tajniku i voditelju računovodstva narast će na 1,286. A ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će iznositi 2,160. Onima s manje učenika bit će 1,997.

Od siječnja 2021., s rastom koeficijenta za dodatnih dva posto, učiteljima, nastavnicima i odgajateljima koeficijent će narasti do traženih 1,406. Tajniku i voditelju računovodstva školske ustanove iznosit će 1,325. Ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će tada iznositi 2,203. Onima s manje učenika od toga iznosit će 2,037.

Nakon sjednice će čelnici Sindikata javnih službi, njih 11, potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, kojim se povisuje osnovica plaće za 6,12 posto namještenicima i službenicima u javnim službama. I taj rast osnovice plaće ići će kroz tri etape - dva posto od siječnja, dva posto od lipnja te još dva posto od listopada 2020.

- Također je dogovoreno i povećanje regresa i godišnje nagrade za božićne blagdane s 1250 na 1500 kuna i dara prigodom dana Sv. Nikole u 2020. s 500 na 600 kuna. Otpremnina prilikom odlaska u mirovinu službenika i namještenika u javnim službama od 1. siječnja 2020. iznosit će dvije osnovice za izračun plaće, umjesto tri proračunske osnovice - istaknuo je ministar rada Josip Aladrović.

Vlada je na sjednici donijela Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.
Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako se donošenjem Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta uloga i žrtva Domovisnkog rata vrednuje kao iznimno važna u hrvatskoj povijesti.

- Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suverenteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga, prepoznajemo potrebu za proglašenjem vukovarskog područja mjestom posebnog domovisnkog pijeteta. Time želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene na poboljšanje društevnog razvoja vukovrskog područja -istaknuo je naglasivši i kako će se ovime stvoriti okvir za posebni status Vukovara.

- Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. A predaže se i osnivanje posebnog međuresornog tijela, Vijeća za Domovinski pijetet, mir i razvoj - rekao je te dodao kako su sredstva za donošenje ovog Zakona osigurana u Državnom proračunu te proračunu jedinica lokalne i regionalne samouprave.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.