Obavijesti

News

Komentari 85

Vlada prodaje Končar: Tih 390 milijuna kn ide za Petrokemiju

Vlada prodaje Končar: Tih 390 milijuna kn ide za Petrokemiju
1

Dokapitalizacija Petrokemije ići će u tri kruga u kojima se traži oko 500 milijuna kuna svježeg novca. Petrokemija će se do 2018. dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna

VIDEO

Država prodaje 22,8 posto dionica Končara koje su u vlasništvu države i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a novcem od prodanih dionica dokapitalizirat će se kutinska Petrokemija. 

Prodaju 586.926 dionica za 678 kuna po dionici

Na Vladi je odlučeno da će se prodati 586.926 dionica Končara i to na javnoj dražbi. Početna cijena za dionicu biti će zadnja prosječna dnevna cijena koju objavljuje Zagrebačka burza. Cijena dionice Končara u četvrtak je iznosila 678 kuna po dionici. Tako bi država prodajom navedenih dionica mogla dobiti najmanje 390 milijuna kuna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će se novac od prodaje uložiti u dokapitalizaciju Petrokemije. Podsjetio je na neuspješni pokušaj dokapitalizacije društva prije šest mjeseci. Završio je bez da se uspjelo naći ponuditelja koji bi sa svježim kapitalom ušao u kutinsku Petrokemiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon toga je Vlada preuzela obvezu restrukturiranja na sebe jer nećemo dozvoliti da nam Petrokemija stane i propadne i napravili smo program restrukturiranja u kojem je potrebno provesti dokapitalizaciju i pokriti gubitke - podsjetio je ministar.

Tri kruga dokapitalizacije Petrokemije

Dokapitalizacija Petrokemije ići će u tri kruga u kojima se traži oko 500 milijuna kuna svježeg novca. Prema planu restrukturiranja koji je iznio Vrdoljak Petrokemija će se do 2018. dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna

Vrdoljak je obećao da će država značajno participirati u dokapitalizaciji. U njoj mogu sudjelovati i obvezni mirovinski fondovi. S participacijom države planirano je skupiti dovoljno novca u prva dva kruga, a ako to ne uspije otvorit će se i treći krug dokapitalizacije na otvorenom tržištu.

- Pokazujemo tu koliko ozbiljno mislimo s tom industrijom i tom strateškom granom. Unatoč svim problemima i proračunskim i financijskim, od Petrokemije Vlada nije odustala - zaključio je Vrdoljak.

HC-u dali državno jamstvo za kredit od 180 milijuna eura

Vlada je da današnjoj sjednici dala suglasnost za zaduženje Hrvatskim cestama u iznosu od 180 milijuna eura na sedam godina uz kamatnu stopu od 5,6 posto uvećanu za EURIBOR. Kredit će se utrošiti za potrebe financiranja i građenja i održavanja cesta državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini. Ovim jamstvom država će morati vratiti kredit novcem iz proračuna ako Hrvatske ceste zapadnu u probleme. Vlada je dala suglasnost i za zaduženje Grada Osijeka u iznosu od 15 milijuna kuna, koji će se utrošiti za financiranje kapitalnih projekata. 

Država će izdati novih 50 milijuna eura zaduženja putem 'globalne obveznice', kojom se do sada zadužilo za ukupno 200 milijuna eura, a riječ je o financiranju oduzete imovine za vrijeme komunističke vlasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.