Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Limiti za mobitele 150 kuna, hoteli najviše do 4 zvjezdice

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mjesečni limiti za državne dužnosnike II. i III. skupine iznosit će 400 kuna, a do sada limita nije bilo. U tu skupinu spadaju predstojnik Ureda premijera, zamjenik glavnog tajnika Vlade...

Odlukom o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koja je na dnevnom redu sjednice u srijedu, Vlada kroz više restrikcija želi ojačati namjensko, ekonomično i učinkovito korištenje proračunskih sredstava.

Kod korištenja službenih mobitela uredbom se tako uvode limiti s obzirom na to da su pozivi između korisnika službenih mobitela besplatni, kao i na to da čelnik tijela može na temelju pisanog zahtjeva odobriti korištenje mobitela iznad limitiranog iznosa ako su u pitanju službene potrebe.

Mjesečni limit 400 kuna

Prema uredbi, mjesečni limiti za državne dužnosnike II. i III. skupine iznosit će 400 kuna, a do sada limita nije bilo. U tu skupinu spadaju predstojnik Ureda premijera, zamjenik glavnog tajnika Vlade, zamjenici ministara, ravnatelji policije, carinske i porezne uprave, kao i glasnogovornica Vlade. Limit, pak, za državne službenike bit će 150 kuna, dok je do sada bio 400 kuna.

Korištenje zrakoplovnih linija bit će moguće samo za službene potrebe temeljem naloga za službeni put, što do sada nije bilo propisano, a uvodi se i obveza uređivanja načina korištenja sredstava reprezentacije internim aktom.

Kod službenih putovanja uvode se limiti na kategoriju smještaja koja ne smije biti viša od hotela s 4 zvjezdice, s tim da čelnik tijela može na temelju obrazloženog pisanog zahtjeva neposrednog korisnika odobriti smještaj više kategorije, ako je to neophodno za obavljanje zadataka.

Poslovne kreditne kartice moći će koristiti samo državni dužnosnici isključivo za službene potrebe, a ograničava se i korištenje službenog automobila sa službenim vozačem, dok će se upravljanje voznim parkom standardizirati kroz izradu smjernica.

Službeni auto samo za službene potrebe

Ministri će tako moći koristiti službeni automobil srednje klase sa ili bez službenog vozača, a dužnosnici II. i III. skupine automobil srednje ili niže klase, sa ili bez službenog vozača isključivo za službene potrebe.

Smjernice će Vlada usvojiti zaključkom, a njima će se odrediti klasa vozila, preporučena kilometraža po godini, objedinjeno upravljanje vozilima, način korištenja vozila u praksi i drugo, s obzirom da se radi o vrlo visokim sredstvima i prostoru za uštede u ekonomskom i ekološkom smislu, obrazlaže Vlada.

Prema podacima za prošlu godinu, korisnici Državnog proračuna utrošili su 106 milijuna kuna za fiksnu i mobilnu telefoniju te zakup vodova, od toga 25 milijuna kuna za mobilnu telefoniju.

Za gorivo je potrošeno 236 milijuna kuna, a u taj iznos nisu uključeni fiksni troškovi vozila (registracija, gume, servisi) kao ni troškovi plaća službenih vozača. Na službena je putovanja u prošloj godini utrošeno 288 milijuna kuna proračunskog novca, a za reprezentaciju 20 milijuna kuna.

Komentari (82)
  • Svakom na svijetu je jasno da se službeni automobili i sve ostalo SLUŽBENO smije i mora koristiti samo u SLUŽBENE svrhe,naravno našm političarima to ne ide u skromne glavice.

    19. 4. 2016,   19:19
  • Pobogu, s kojom su lovom ovi barataju. Malo, po malo otkrivaju se svote i svotice koje prelaze njihove dohodke i po sto puta...

    19. 4. 2016,   19:04
  • A da si sami plaćaju mobitel? Međusobno nek se umreže i razgovaraju besplatno, a ostalo nek sami plate. Ak može stanovništvo, mogu i oni. Imaji 5-6 puta veću plaću od nas.

    19. 4. 2016,   19:16