Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlada samo misli da je kupila vrijeme, ono se ne može kupiti'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u petak kako nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora

Ni na trećem pregovaračkom sastanku sindikata zaposlenih u zdravstvu s predstavnicima Vlade nije došlo do dogovora oko prijedloga za povećanje plaća te će se oni nastaviti u srijedu, pri čemu su sindikalisti ocijenili kako Vlada misli da je ovim potezom kupila vrijeme.

- Ovo nisu novi pregovori, to je dodatak koji smo već ispregovarali. Ne bih rekla da se na sastanku dogodilo nešto važno za status zaposlenika. Čekamo ono najbitnije, uvjete rada i plaća, a to je još uvijek daleko od toga da smo krenuli raspravljati o tome, kazala je u ponedjeljak članica Sindikata medicinskih sestara Brankica Grgurić.

Dodala je kako su na današnjem sastanku 'samo ponavljali sve prethodno dogovoreno s nekim sitnim izmjenama'. Naglasila je kako su trenutno stali na jednom dijelu članaka o kojima treba pričekati dogovor između sindikata i pregovarača.

Sljedeće pregovore s vladinim pregovaračima dogovorili su za srijedu.

- Naravno da ćemo dočekati pregovore o uvjetima rada i plaćama, nastavljamo u srijedu, kazao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara tehničara Stjepan Topolnjak.

Naglasio je kako je njihov zahtjev i dalje aktualan, a da sada 'prolaze neke članke koje treba definirati zbog novih članova pregovaračkog tima Vlade'.

- Nećemo dalje puno inzistirati na članicma koje smo dogovorili, ali na onima koji se tiču financijskog dijela ćemo drviti i dalje - ustvrdio je Topolnjak.

Dodao je kako inzistiraju na dogovorenom financijskom dijelu, koji su i parafirali s ministrom Kujundžićem.

- To je povećanje od sedam posto, tri plus četiri, i od toga ne odustajemo, naglasio je Topolnjak.

Kazao je kako ovoga tjedna 'neće pokretati sindikalne akcije' jer očekuju nastavak pregovora u srijedu.

Na pitanje nije li Vlada ovime kupila vrijeme, izbjegnuvši štrajk, sindikalisti poručuju kako oni to samo misle.

- Oni misle da su kupili vrijeme, a vrijeme ne mogu kupiti, mi smo istoga stava kao i pri potpisivanju parafiranog dodatka. Smatram da je ovo vrijeme izgubljeno vrijeme, prolazili smo sve što smo već potpisali, naši zaposleni ne očekuju sastanke nego plaće i poštivanje dogovorenog - kazala je Grgurić.

Dodala je kako je minimum povećanja od dogovorenih sedam posto koje su prethodno dogovorili.

Kazala je da su već krenuli sa sindikalnim akcijama, a o čemu se točno radi kaže da će se to uskoro vidjeti.

- Ne možemo opet čekati odgađanje Vlade, moramo odmah djelovati. Vjerujem u podršku medija, podršku građana, ovo je sve za bolje uvjete rada i našu plaću i plaćeno radno mjestu u sustavu zdravstva, poručila je Grgrić.

Naglasila je još kako štrajk nije jedino sredstvo sindikalnih akcija te da će provoditi i druge aktivnosti.

Na pitanje što očekuje u srijedu kazala je kako su medicinske sestre uvijek spremne.

- Mi nismo nikada u hendikepu, mi smo medicinske sestre, spremne uvijek na sve, kako žrtvujemo naše slobodno vrijeme za rad, tako ćemo ga žrtvovati i za (sindikalne) aktivnosti, zaključila je Grgurić.

Predstavnici Vlade i sindikata iz zdravstva nisu se prethodno u petak, po drugi put, uspjeli dogovoriti o plaćama u tom sustavu. Vlada je tada odustala od prethodo parafiranog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, što je bio presedan u pregovorima sa sindikatima, gdje po prvi puta Vlada nije odobrila ministrov dogovor.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u petak kako nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora. (pm)

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Ako vam se ne sviđa široko vam polje,vani je veca placa!!!

    26. 8. 2019,   14:17
  • Sutra idem majku naručiti na CT. Zanima me tko će me dočekati, sestre ili čistačice?

    26. 8. 2019,   14:01
  • Podrška medicinskim sestrama!!!

    26. 8. 2019,   20:41