Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada se hvalila uštedama, a zadužili nas još 5,8 mlrd. kuna

None Foto: Daniel Kasap/Pixsell

U Vladi su donijeli odluku o izdavanju novih obveznica od 1,5 milijardi kuna i 600 milijuna eura, ističući kako su javni dug zaštitili od nepovoljnih promjena tečaja

Premijerka Jadranka Kosor je na sjednici Vlade u četvrtak istaknula kako je Vlada od početka godine zamrznula rashode i u to uspjela uklopiti četiri milijarde kuna novih obveza, koje se odnose na mirovine, referendum, izbore i slično.

- Iako smo u izbornoj godini, smanjili smo rashode i kroz sva ministarstva uspjeli smo uštedjeti 548 milijuna kuna - kazala je Kosor. Nižući stavke uštede je istaknula da su na ovrhama uštedjeli 60 milijuna kuna. U ime stezanja remena najviše se odreklo Ministarstvo mora, prometa i infrastruktura sa 76,7 milijuna kuna te Ministarstvo zdravstva sa 62,2 milijuna kuna, dok se većina ostalih ministarstava odreklo oko devet milijuna kuna. 

Dok s jedne strane ističu uštede, s druge strane najavljuju nova zaduženja. Donijeli su odluku o izdavanju novih obveznica od 1,5 milijardi kuna i 600 milijuna eura, ističući kako su javni dug zaštitili od nepovoljnih promjena tečaja. ministrica financija kaže da će Hrvatska do 2020. godine vratiti 882,5 milijuna eura javnog duga. Ministar Čobanković tražio je od Vlade i odobrenje jednokratne pomoći ribarima.

- Zbog smanjene kvalitete srdela padaju cijene ove ribe koja je osnova hrvatskog ribarstva. Za pomoć ribarima smo spremni izdvojiti 6,7 milijuna kuna, od čega će se maksimalno po plovilu izdvajati oko 66.000 kuna, a to će ovisiti o dužini plovila i snazi motora - kazao je Čobanković.

Komentari (93)
  • Zahvala svim onim ludama koji su dvaput glasali za ovu vladu. Sad imate što ste izabrali.

    21. 7. 2011,   12:40
  • Kosor i kompanija,evo vam jedan moj savjet za štednju : smanjite si plaće jer ionako ništa ne radite!!! Hvala !!

    21. 7. 2011,   12:38
  • Ako ovi odu sa vlasti onda tek budemo znali u kakvim smo gov.... Mislim da pola nije isplivalo,to bude šok

    21. 7. 2011,   12:58