Obavijesti

News

Komentari 2

Vlada Srbije osnovala je radno tijelo za problem zaštite zraka

Vlada Srbije osnovala je radno tijelo za problem zaštite zraka
1

Srbijanska vlada formirala je u petak radno tijelo za „sustavno rješavanje pitanja zaštite zraka“, a premijerku Anu Brnabić imenovala je za predsjednicu te radne skupine

VIDEO

Zadatak radne skupine bit će "praćenje, analiza i razmatranje najvažnijih pitanja u području zaštite zraka od onečišćenja“ na cijelom teritoriju Srbije, te da „analizira stanje i predstavi prijedloge mjera za njihovo sustavno rješavanje“.

„Radna skupina koordinirat će rad svih državnih i drugih nadležnih tijela i institucija i predlagat će i analizirati učinke mjera koje nadležna tijela provode u cilju zaštite i unapređenja kvalitete zraka“, priopćila je u petak vlada Srbije.

To vladino tijelo čini 27 članova u kojem su među ostalima resorni ministri, gradonačelnik Beograda, direktor policije Srbije, te direktorice nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Srbijanska vlada održala je u srijedu izvanrednu sjednicu u povodu povećanog onečišćenja zraka, a premijerka Brnabić  izjavila je tada kako nema mjesta ni razloga za paniku, ustvrdivši da to nije nova pojava već ona koja se „zbog vremenskih uvjeta ponavlja godinama“.

- Ovo nije za paniku i nema mjesta panici. Ključni problem u ovom trenutku su individualna ložišta, jer 60 posto kućanstava u Srbiji nije priključeno na sustav grijanja iz gradskih toplana, rekla je Brnabić novinarima poslije sjednice vlade u srijedu.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je ranije danas u povodom prekomjernog onečišćenja zraka da je to „realnost za mnoge u svijetu i Europi“.

Fabrizi je u izjavi za Radioteleviziju Srbije poručio kako „ne bi samo trebali biti zabrinuti zbog kvalitete zraka već se i zapitati što je to što možemo učiniti“.

On je na pitanje kako će EU pomoći Srbiji, odgovorio kako je već učinjeno mnogo toga tijekom godina, naglasivši da je opremljeno 35 postaja za mjerenje kvalitete zraka u Srbiji, što je „projekt koji je financiran kroz europske fondove s pet milijuna eura“, ali treba učiniti dodatne korake kako bi ti podaci bili „što precizniji“.

Kvaliteta zraka u Beogradu posljednjih je dana loša, a prema podacima specijaliziranog portala AirVisual, u srijedu je taj grad bio na 7. mjestu u svijetu po razini onečišćenja zraka, dok je na prvoj poziciji u top 10 svjetskih gradova za 15. siječanj bilo Sarajevo.

Građanska inicijativa Ne davimo Beograd zakazala je za petak navečer “Prosvjed za čisti zrak” u središtu srbijanske prijestolnice, s namjerom da iskaže nezadovoljstvo građana ponašanjem gradskih i državnih dužnosnika i ukaže na neophodnost hitnih i efikasnih mjera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.