Obavijesti

News

Komentari 122

Vlada i dalje šuti: Ne muljajte! Tko vam je platio let u Finsku?

Vlada i dalje šuti: Ne muljajte! Tko vam je platio let u Finsku?
1

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, tad je jasno za 24sata rekla da će tražiti odgovore i tko je platio dnevnice i smještaj te u kojem svojstvu su koristili avion

VIDEO

Tri mjeseca je prošlo od spornog leta HDZ-ove delegacije u Finsku na stranački skup Europskih pučana, a Vlada još ne daje jasne odgovore tko je išao na stranački, a tko na račun poreznih obveznika.

Kako smo otkrili, HDZ-ova delegacija je 7. studenog odletjela na stranački skup Europskih pučana u Helsinki, u kojemu je ta politička grupacija birala svojeg kandidata za predsjednika Europske komisije ako osvoje većinu u Europskom parlamentu.

To je pravdano i službenim posjetom Finskoj jer se premijer Plenković sastao prije kongresa s finskim predsjednikom vlade Juhom Sipilom, a predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a s predsjednicom parlamenta Paolom Risikom. Problem je što su neki ministri letjeli kao stranački dužnosnici i, osim Kongresa Pučana, nisu imali druge obveze, primjerice Lovro Kuščević, koji je politički tajnik. A zrakoplov su koristili i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić te međunarodni tajnik Davor Božinović.

Kako se zrakoplov ne smije koristiti u privatne svrhe, a stranački skup nije državni posao, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak.

'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'
'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'

Dodatno, zrakoplov i njegovo osoblje čekali su završetak stranačkog skupa sljedeći dan, a tek onda su se premijer i delegacija vratili u Hrvatsku. 

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, tad je jasno za 24sata rekla da će tražiti odgovore i tko je platio dnevnice i smještaj te u kojem svojstvu su koristili avion. Pred samu Novu godinu stigla su očitovanja HDZ-a i Vlade, ali i nekih ministarstava. 

Grmoja: Jasna zlouporaba

Treba podsjetiti da Plenković i delegacija u zrakoplovu nisu jedini koji su stigli u Finsku. Putovali su i eurozastupnici HDZ-a, a iz Hrvatske dodatno još i npr. Miro Kovač i Davor Ivo Stier. Je li HDZ platio put, dnevnice i smještaj za sve koji su išli? Koji su to posao obavljali u Finskoj stranački, ali i Vladini dužnosnici poput Kuščevića, Božinovića i Tolušića? Tko je sve bio u zrakoplovu? To su izgleda neodgovorena pitanja. 

- Nakon što smo dobili očitovanja, zatražena su u petak dodatna očitovanja od Vlade i HDZ-a - potvrdili su nam u Povjerenstvu.

HDZ i Vlada u svojim odgovorima nisu dali odgovore na pitanja koje ih je vrlo konkretno pitalo Povjerenstvo. Čudi da je za to potrebno toliko vremena jer računi za put postoje i treba ih samo poslati.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je prošli tjedan da je sve čisto, da ih Povjerenstvo želi uhvatiti u prekršaju kojeg nema i da u tome neće uspjeti. Glasnogovornik Vlade Marko Milić kaže da još nisu proučili zahtjev za dodatnim očitovanjem. No, poručuju da je za njih sve čisto.

HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom
HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom

- HDZ je platio smještaj i dnevnice svima koji su putovali u Finsku, bilo vladinim avionom ili komercijalnim letom jer se u Helsinkiju prenoćilo zbog kongresa. Povjerenstvu smo citirali i uredbu po kojoj predsjednik Vlade ima pravo koristiti službeni zrakoplov i može odlučiti tko ide s njim - kazao nam je Milić. Inače, sve skupa je koštalo 85.000 kuna.

Za saborskog zastupnika Mosta, Jandrokovićeva nervoza i neodgovaranje Povjerenstvu su jasan signal zlouporabe.

- Očito je da stvari nisu čiste i ne mogu opravdati put u stranačke svrhe inače bi već dali jasne odgovore. HDZ se i prema institucijama i prema proračunu ponaša kao da su oni stranački, a premijer je sam rekao da on može što hoće - kaže Grmoja.e.

U istoj toj Finskoj strogo se pazi da se državni resursi ne koriste u stranačke svrhe, a postoji knjižica uputa za ministre kako se ponašati i ne koristiti državni novac privatno ili stranački. Finska nema svoj zrakoplov pa je njihov predsjednik lani u službeni posjet došao komercijalnim letom, a vratio se niskobudžetnom tvrtkom čija karta je Fince stajala 60 eura. 

'Nema sukoba interesa, nismo u Finsku otišli u posjet baki'
'Nema sukoba interesa, nismo u Finsku otišli u posjet baki'

Zokijevi letovi besplatni

U Hrvatskoj je različito i očito je da je potrebno uspostaviti jasan sustav što je stranački, a što državni posao. SDP-ov premijer Zoran Milanović dizao je zrakoplov i za međunarodne stranačke skupove, ali je i privatno letio na Krk. Protiv njega nikad nije pokrenut postupak pred prošlim sazivom Povjerenstva.

Plenkoviću je već jednom dano za pravo što je 2017 išao u Split iako je kombinirao posjet u svojstvu premijera sa stranačkim predizbornim skupom Andre Krstulovića Opare. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u