Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada tvrdi: Premijerove izjave su izdvojene iz konteksta

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike, već govorio o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj, priopćili su iz Vlade

Iz Vlade RH reagirali su u ponedjeljak jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, u naslovima objavio samo dio premijerove izjave “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike. 

Zagreb: Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu PLENKOVIĆ NA DAN DRŽAVNOSTI: 'U Africi bi ljudi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj'

"Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike, već govorio o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj.  S obzirom na to da dio medija prenosi u naslovima samo dio izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića 'U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj' želimo upozoriti da se radi samo o dijelu izjave izdvojene iz cijelog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, dijelom, razgovaralo i jučer na neformalnom sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike", ističe u priopćenju Vladina Služba za odnose s javnošću.

Predsjednik Vlade, dodaje se u priopćenju, "u svojoj cjelovitoj izjavi rekao je sljedeće: 'Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt'. "

Naime, navodi se u priopćenju, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka.

"Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske. 

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021.–2027., samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada", navela je Vladina Služba za odnose s javnošću.

 

Komentari (62)
  • Što je izvučeno iz konteksta? Mora da smo ga gluhi i slijepi, slušali i gledali na vijestima. Kako vas bando nije sram tako sramotno lagati? Vama je mozak izvan svakog konteksta, bome i nama kad vas takve trpimo.

    25. 6. 2018,   20:34
  • Premijer nam je faca. I to visoko-kalorično-toksična faca.

    25. 6. 2018,   19:34
  • Malokrvni dezerter hoće reći da kradeze još uvijek nije završio sa stokom sitnog zuba , istina je da smo najgori u Europi ali kradeze će sve učiniti da uđemo u užu konkurenciju najgorih u Africi . Htio je reći malokrvni da mi još nismo dotakli dno , može njegova vlada još gore od ovoga . Živio kradeze , garant potpune propasti .

    25. 6. 2018,   20:57