Obavijesti

News

Komentari 21

Trump: Izgleda da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju

Trump: Izgleda da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju
2

Ruski predsjednik Putin i iranski predsjednik Rohani od početka podržavaju Asada, dok su Turska, SAD, EU i arapski saveznici podržavali različite pobunjeničke frakcije

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u ponedjeljka da se čini da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali da on želi izbjeći sukob i da treba pričekati i biti siguran tko je počinitelj napada.

"Čini se" da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo sa sigurnošću to potvrditi", rekao je novinarima tijekom primanja princa nasljednika Bahreina, princa Salmana bin Hamada Al-Khalife.

Trump je rekao da je odlučan pomoći svom saudijskom savezniku, ali da želi izbjeći rat s Iranom.

Američki predsjednik je ocijenio također da vjerojatno "nije povoljan trenutak" da ode u posjet Kim Jong Unu u Pjongjang, dok su razgovori između Pjongjanga i Washingtona o sjevernokorejskom nuklearnom programu na mrtvoj točki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mislim da nismo spremni za to", izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik iz Bijele kuće i dodao da bi se o tome moglo razgovarati kasnije, kao i o posjetu sjevernokorejskog čelnika Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin nudi rusko naoružanje Saudijskoj Arabiji

Rusija je spremna pomoći Saudijskoj Arabiji da zaštiti svoja naftna postrojenja koja su u subotu bila meta napada, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s čelnicima Turske i Irana.

"Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnovije S-400 'Triumph' - sustav protuzračne obrane", kazao je Putin nakon sastanka s Tayyipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.

To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

Na rubu rata: Iranci zaplijenili tanker, cijena nafte je skočila
Na rubu rata: Iranci zaplijenili tanker, cijena nafte je skočila

Govoreći o Siriji, rekao je da se mir u toj zemlji može postići samo političkim i diplomatskim sredstvima.

Iranski predsjednik je uoči trilateralnih razgovora s predsjednicima Turske i Rusije u Ankari, također rekao da je diplomacija, a ne vojna akcija, jedino rješenje krize u Siriji.

Čelnici Irana, Turske i Rusije okupili su se kako bi razgovarali o načinu uspostave mira na sjeverozapadu Sirije, a nakon opetovanih napada sirijske vojske na područje Idliba, posljednjeg preostalog uporišta pobunjenika koji žele svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada.

Ruski predsjednik Putin i iranski predsjednik Rohani od početka podržavaju Asada, dok su Turska, SAD, EU i arapski saveznici podržavali različite pobunjeničke frakcije.

"Diplomacija, a ne vojni obračun, može donijeti mir u Siriju", kazao je Rohani, dodavši da SAD smjesta mora povući svoje trupe iz sjeverozapadnog dijela Sirije jer da je to neophodno kako bi se tamo uspostavio mir.

Iranci su zaplijenili novi tanker, cijena nafte je odmah skočila...
Iranci su zaplijenili novi tanker, cijena nafte je odmah skočila...

Turska na 911 kilometara dugoj granici sa Sirijom ima 12 vojnih promatračnica i prijeti odmazdom ukoliko budu izložene napadu sirijskih regularnih snaga.

Putin ističe da tri zemlje moraju poduzeti dodatne korake kako bi se u Idlibu iskorijenila "teroristička prijetnja". Turska međutim strahuje da bi u Idlibu moglo doći do novog velikog egzodusa civilnog stanovništva iz Sirije.

"Mi, kao Turska, ne možemo sjediti i gledati kako se događa nova tragedija koja bi mogla pogoditi četiri milijuna ljudi nedaleko od naše granice", rekao je Erdogan. "Takav razvoj događaja ne bi pogodio samo Tursku nego i cijelu Europu", dodao je.

Pokretanje videa...

00:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina