Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vladimir Putin, špijun broj 1: Pronašli mu isprave Stasija...

None Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vladimir Putin je bio agent KGB-a. U Dresdenu je otkriveno da je imao i dokumente istočnonjemačke tajne policije. Iskaznicu za Stasi su mu od 1985. godine obnavljali svaka tri mjeseca, sve do kraja 1989. godine

Dokument s Putinovim potpisom otkriven je u arhivama Stasija, tajne policije tijekom Njemačke Demokratske Republike. Našli su je u odsjeku s podacima o “kadrovima i obrazovanju”.

Konrad Felber, predstavnik dresdenskih vlasti koje nadgledaju arhive Stasija, rekao je za njemački list Bild da je identifikacijski broj na iskaznici omogućavao mladom Putinu da nesmetano ulazi i izlazi iz kancelarija Stasija. Prema njegovim riječima, to je olakšavalo praćenje agenata jer Putin nikome nije morao govoriti da radi za KGB. Bild je objavio fotografiju legitimacije na kojoj piše “Major Vladimir Putin”, uz potpis i pečat koji važi do kraja 1989. godine. Glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov smatra da je moguće da je šef ruske države imao legitimaciju Stasija. Naglasio je da su KGB i Stasi, tijekom tadašnjeg Sovjetskog Saveza, bile partnerske službe i da zato, vjerojatno, ne treba isključiti da je bilo i takve razmjene akreditacija.

Putin je za KGB, sigurnosnu agenciju u Sovjetskom Savezu, radio od 1977. godine i prema njoj gajio najveću odanost. Agencija je bila izrazito učinkovita, a to potvrđuje i američki časopis Time, koji je 1983. godine proglašava najučinkovitijom institucijom u svijetu koja se bavi prikupljanjem i obradom podataka. Između 1985. i 1990. radio je u Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Komentari (19)
  • sve su te agencije (cia, stasi, kgb, udba, mossad, itd...) sveta vodica prema kineskoj! znade li tko kako se zove kineska? tko je šef? kad je nastala? pitanja hiljadu a nijednog odgovora!

    11. 12. 2018,   22:26
  • I ja imao iskaznicu Saveza socjalističke omladine Jugoslavije ha ha imali je svi iz mog razreda i bili jako ponosni na nju. Viđam još neke od njih nedeljom na misi.

    11. 12. 2018,   23:01
  • Putin uspio od agenta do ruskog cara i ne zna se gdje je kraj

    11. 12. 2018,   23:56