Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'To je bio strahoviti udarac, čak je Manolić skliznuo sa stolice...'

None Foto: 24sata.hr 2

S Vladimirom Šeksom, čovjekom koji je stvarao modernu Hrvatsku, o napadu na Banske dvore prije 25 godina, pričao je naš ugledni novinar i kolumnist Igor Alborghetti

Na današnji dan prije 25 godina raketirani su Banski dvori. Umalo je ubijen predsjednik Tuđman.

O tim dramatičnim danima, o svemu što se zbivalo u to vrijeme, u video intervjuu ispričao nam je Vladimir Šeks,  hrvatski ustavotvorac, pisac, političar, saborski zastupnik, čovjek koji je aktivan u političkom životu više od 25 godina.

S njim je uživo od 12.30 sati ispred Banskih dvora razgovarao naš ugledni novinar i kolumnist Igor Alborghetti

UŽIVO S MARKOVA TRGA Vladimir Šeks o najdramatičnijem trenutku hrvatske povijesti: Dan kad je Tudjman morao umrijeti... Reporter: Igor Alborghetti Snimatelji: Maja Furjan, Elvir Islamović

Posted by 24sata on Friday, 7 October 2016

 

 

Foto: 24sata.hr

Htjeli su amputirati dijelove Hrvatske, vjerovali da će imati potporu Zapada i da će Zapad odšutjeti ako brzo i efikasno slome Hrvatsku. No nisu uspjeli..

- Mene nije bio strah, ali vladala je velika zabrinutost.  Mi 7.10. nismo pretpostavljali da će se dogoditi raketiranje Banskih dvora. U trenutku raketiranja bio sam u jednoj od dvorana Sabora. To su bili najdramatičniji trenuci u mom političkom životu - kazao je Šeks.

Mislio sam da je neka ogromna bomba udarila u Sabor. To je bio, kaže, tako strašni udar, strahoviti udarac

- Manolić je u tom trenutku skliznuo s stolice i to baš kad me je išao nešto kritizirat. Takve jačine je bilo.. Nismo mi mislili tada da je to atentat na Tuđmana, znali smo samo da je Zagreb bombardiran i izletjeli smo van. Teška saborska vrata su bila izbačena iz ležišta - ispričao je Šeks našem novinaru Igoru Alborghettiju.

- Nismo imali vremena razmišljati, odmah smo odlučili da se održi sjednica Sabora, ja sam već bio napravio nacrt odluke o potpunoj samostalnosti, no nismo samo znali koje će to mjesto biti tj. lokacija. Na kraju je odlučeno da bude zgrada INE u Šubićevoj ulici - rekao je Šeks

Tuđman je, ističe, bio neobično točan i precizan čovjek, a ovaj put se radilo od nekoliko minuta. Nije bio sasvim točan i to mu je spasilo u život. Samo providnost ga je spasila, uvjeren je Šeks.

- Cilj je bio obezglaviti cijeli državni vrh Hrvatske. Bez Veljka Kadijevića se to ne bi moglo dogoditi. A Milošević je tu imao svoje prste dok je KOS bio zadužen da se dođe do točnih informacija o kretanjima predsjednika Tuđmana  - smatra Šeks.

- Da je napad uspio, da je Tuđman ubijen, pitanje je bi li došlo do stvaranja Hrvatske i kakva bi bila sudbina Hrvatske- mišljenja je Šeks koji je ponosan što mu je bila dana povijesna prilika da sudjeluje u kreiranju najvećih i najvažnijih državnih akata, i da bude jedan od kreatora sudbonosnih odluka..

Ipak za nečim žali..

- Mogao sam više napraviti u prevenciji i stvaranju kontrolnih i zaštitinih mehanizma koje bi barem u najmanju mjeru svele sve devijacije koje su se dogodile odnosno zlouporabe u pretvorbi i privatizaciji..

Komentari (72)
  • Kako ide ona pjesma : i mrtav i trijezan za tebe sam vezan :)))))

    7. 10. 2016,   12:25
  • do 12:30 je pijan ko ćuskija..treba ga čopit u 8 ujutro..tad je na normali između 1 i 2 promila

    7. 10. 2016,   12:11
  • "Bilo je strašno, ispala mi je boca, gotovo puna....ostalog se ne sjećam previše jasno.... PTSP..."

    7. 10. 2016,   12:39