Obavijesti

News

Komentari 10

'Vladina reform javne uprave je tek nastavak uhljebljivanja...'

'Vladina reform javne  uprave je tek nastavak uhljebljivanja...'
1

Na sličnom je tragu razmišljanje Siniša Hajdaša Dončića (SDP). Mogu s 95 posto sigurnosti pretpostaviti da će 95 posto sadašnjih pomoćnika postati ili ostati ravnatelji

VIDEO

Oporbeni saborski zastupnici žestoko su u četvrtak kritizirali Vladin paket izmjena 61 zakona kojim se umjesto pomoćnika ministara uvode ravnatelji uprava, a uredi državne uprave pripajaju županijama, tvrdeći da se radi tek o "nastavku uhljebljivanja".

To je nastavak uhljebljivanja, "gasite" pomoćnike i sad, na kraju mandata, na četiri godine imenujete ravnatelje, ocijenio je Miro Bulj (Most).

Na sličnom je tragu razmišljanje Siniša Hajdaša Dončića (SDP). Mogu s 95 posto sigurnosti pretpostaviti da će 95 posto sadašnjih pomoćnika postati ili ostati ravnatelji, ustvrdio je.

Predloženim paketom predviđeno je gašenje ureda državne uprave u županijama i povjeravanje gotovo 98 posto njihovih poslova županijama, kao i racionalizacija broja zaposlenih kroz poticajne mjere predviđene Zakonom o sustavu državne uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Giovani Sponza (IDS) kaže da predloženi paket ne prati fiskalna decentralizacija, što će donijeti dodatne troškove županijama. Kolike će nakon svega biti uštede, zanima Davora Vlaovića (HSS).

Ušteda između 30 i 40 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić tumači da će se prijenos sredstava županijama osigurati u državom proračunu za 2020., a ukupna ušteda bit će između 30 i 40 milijuna kuna, pod pretpostavkom da iz sustava ode 500 ljudi.

Trenutna cijena sustava je 350 milijuna kuna, nakon reforme trebao bi koštati između 310 i 320 milijuna kuna. Do 25. rujna za odlazak iz sustava prijavilo se 517 ljudi no, ostala su još tri dana, rekao je Nekić.

Županije sada imaju oko 2200 službenika i namještenika, a preuzimanjem dodatnih 2000 ukupno bi ih imali oko 4200, naveo je državni tajnik.

Istaknuo je da broj dužnosnika nakon reforme pada na "70 i nešto", za razliku od "140 i nešto", koliko ih je prije bilo u sustavu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina