Obavijesti

News

Komentari 0

Vlasnik jahte ispred Lokruma spasio je obitelj od holokausta

Vlasnik jahte ispred Lokruma spasio je obitelj od holokausta
2

Lowy, koji je tada još bio dječak, prerušio se u dostavljača, ušetao u švicarsko veleposlanstvo te uzeo dokumente uz pomoć kojih je njegova obitelj mogla pobjeći iz Mađarske

VIDEO

Milijarder Frank Lowy (88) svoju megajahtu Ilona, dugu 73,8 metara, usidrio je ispred Lokruma.

Na fotografiji koju je prenio Dubrovački dnevnik vidi se kako se na brodu trgovaca nekretninama nalazi i Lowyjev helikopter.

Youtube

Milijarder je megajahtu s 22 kabine nazvao po svojoj majci Iloni, kojoj je za vrijeme Dugog svjetskog rata spasio život.

Lowy je Židov koji je odrastao u Budimpešti. Nakon što su nacisti okupirali Mađarsku, njegova je obitelj živjela pod lažnim identitetom, no prijetila im je mogućnost da ih otkriju. Kako bi ih spasio od holokausta, Lowy, koji je tada još bio dječak, se prerušio u dostavljača, ušetao u švicarsko veleposlanstvo te uzeo dokumente uz pomoć kojih je njegova obitelj mogla otići iz Mađarske.

Tako je spasio ne samo sebe i majku, nego i sestru te dvojicu braće.

Kasnije je otišao u Australiju, gdje se i obogatio na trgovačkim centrima. Prema Forbesovoj listi, s 6,4 milijarde dolara, trenutno je 244. najbogatiji čovjek na svijetu. Prvi trgovački centar otvorio je u Sydneyu 1959., pokrenuvši tako jedan od najvećih svjetskih trgovačkih centara.

Lowy je svoj novac uložio u razvoj trgovačkih centara u Westfield Grupi, a njegova prodaja korporacije Westfield korporaciju francusko-nizozemskoj grupi za 16 milijardi dolara bila je najveća prodaja u povijesti Australije.

O Lowyjevom životu snimljen je i dokumentarni film 'What Will Become Of Us', koji bi se ove godine trebao naći u kinima.

Milijarder je u Hrvatskoj bio i 2013. I tada je s megajahtom izgrađenom 2004. te obnavljanom 2006. i 2012. posjetio Dubrovnik.

Ilona može postići brzinu do 19 čvorova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca