Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca su stabilno, ali još teško: Hrana nije bila uzrok već plin?

None Foto: Luka Safundžić/Večernji list

Prema riječima Talijana koji je također bio na brodu (na slici gore) svi otrovani spavali su na desnoj strani broda. Vinci je u brodskom toaletu izgubio svijest i pao, a prilikom pada je udario u rub kade i preminuo

Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice, kazala je za HRT nakon teške noći dr. Tanja Kovačević iz splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju.

Više o njihovom stanju bit će riječi na konferenciji za medije najavljenoj za podne u KBC-u.

Djeca su jučer dovezena u bolnicu u teškom stanju. Još tijekom utorka liječnici su objavili da su djeci otkazali svi vitalni organi. 

- Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje - rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić. Istaknula je kako kod to dvoje djece postoje 'multiorganska zatajenja' te je potvrdila da su oboje djece talijanski državljani - petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica. Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.

TOKSIKOLOG O TROVANJU NA HVARU: 'Ovako brza smrt teško može biti od trovanja školjkama...'

- Svi vitalni organi su zatajili, istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do takvog zdravstvenog stanja. 

Dežurni liječnik u splitskom kliničkom bolničkom centru Dragan Ledina je kao moguć uzrok zdravstvenih poremećaj pacijenata spomenuo i plin te je rekao da se 'dijelom može isključiti' hrana kao uzrok.

Vlasnik restorana: Žao nam je, cijeli grad čeka nalaze

Da dagnje nisu bile uzrok svjedoči i činjenica da je hvarski restoran, u kojem su ih Talijani pojeli, ipak ponovno otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori u njemu odradili svoj posao. Vlasnik restorana je za Dnevnik Nove TV izjavio kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. 

Å ibenik: Suradnja pomorske policije i hitne pomoći HVAR: OTROVALI SE HRANOM? Muškarac umro na brodu, dvoje djece i dvoje odraslih u bolnici

- Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija su utvrdili ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti, rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.

- Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana, rekao je vlasnik restorana.

O čemu se točno radi pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza, a forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava, kako se nagađa u medijima. 

TRAGEDIJA NA HVARU: 'Nekakav plin nam se uvukao u kabine, nije se radilo o hrani...'

Inače, o cijelom slučaju javljaju i talijanski mediji. Muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci koji je bio na odmoru s obitelji. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Talijana (na slici gore), svi otrovani spavali su na desnoj strani broda.

Eugenio Vinci (lijevo)

Večernji list prenosi njegovu izjavu da je mogući uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za ventilaciju. Uvjeren je da nije u pitanju trovanje hranom, jer djeca gotovo ništa nisu jela.

Komentari (52)
  • Kad sam napisao komentar da simptomi nisu primjer trovanja hranom i da je posrijedi trovanje organizma drugačijim putem, vjerojatno respiratornim, neki su me tu sprdali. Di ste, stručnjaci?!

    14. 8. 2019,   09:25
  • samo neka djeca ozdrave..nažalost tužan završetak ljetovanja:(

    14. 8. 2019,   08:43
  • Ja sam se otrovao školjkama reakcija je bila 12 sati nakon jedenja umirao sam bol nesvjestica pjena na usta bolovi me iskidali sve oko mene bilo je bijelo znaci vidio sam smrt jednom rijecju borili su se samnom proljevali me vodom mrtvog oživljavali pokupili me s poda odnilu na hitnu užassss sam prošao prije 10 god bilo nikad vise skoljka neče u moja usta dva puta isti restoran razmak par mjeseci trogirsko podrucje Nezelim imenovat restoran nisu oni krivi ...nikad nisam vise otisao u taj restoran a nije ni vlasnik kriv što on može znat što se nalazi u školjki to vam je il imate sreće il nemate...prije tog uzivao sam u svim vrstama školjki jer ih obožavam i sad bih ajmeee kako ih pojeo alllll neee neeee bojim se da bi umro kad se sjetim što sam doživio....školjka koja nije otvorena npr na buzaru nemojte slučajno nožem je otvoriti jer to je mrtva školjka mozete umrijeti od samo jedne....

    14. 8. 2019,   11:57