Obavijesti

News

Komentari 8

Vlasti RS poništile diplomu ravnatelju obavještajne službe

Vlasti RS poništile diplomu ravnatelju obavještajne službe
1

Diploma Osmana Mehmedagića, koju je izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke, bit će i službeno poništena objavom u  "Službenom glasniku Republike Srpske"

VIDEO

Obrazovne vlasti Republike Srpske naložile su definitivno poništavanje fakultetske diplome ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, Osmanu Mehmedagiću Osmici, čime se ozbiljno smanjuju izgledi da se ponovno kandidira na tu dužnost budući da mu mandat istječe tijekom studenoga.

Kako su u srijedu izvijestili tiskani mediji u BiH, Inspektorat Republike Srpske donio je odluku o poništavanju diplome Mehmedagiću nakon rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je odbio njegov zahtjev za preispitivanjem prvostupanjskih odluka obrazovnih vlasti RS-a. 
Diploma, koju je izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke, bit će i službeno poništena objavom u  "Službenom glasniku Republike Srpske".
Pravni zastupnici banjolučkog sveučilišta su se prije nekoliko mjeseci žalili na prvostupanjsku odluku o poništenju fakultetske diplome i uložili prigovor Okružnome sudu u Banjoj Luci te ministarstvu za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske.  Ministarstvo je odbilo prigovor Mehmedagićevih odvjetnika, a identičnu odluku je donio i Okružni sud u Banjoj Luci. 
Osman Mehmedagić, kojemu tijekom studenoga istječe mandat na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), stekao je prijepornu diplomu koju mu je 2007. izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke. 
Inspektori iz RS-a su utvrdili kako su prigodom upisa na fakultet i polaganja ispita počinjene brojne povrede i nepravilnosti protivne Zakonu o sveučilištu, Statutu i Pravilniku o ispitima na Fakultetu za poslovne studije, zbog čega je naloženo poništenje diplome. 
Afera s fakultetskom diplomom isplivala je nakon što je Državno odvjetništvo BiH početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i zatražilo od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome njihovih djelatnika. 
Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), kojoj je Mehmedagić na čelu, u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u aferu navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH, što je u više navrata opovrgnuto.  
Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e dospio kao kadar kojega je predložila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), a slovi za osobu vrlo blisku predsjedniku SDA-a Bakiru Izetbegoviću. Njegovome ocu Aliji Izetbegoviću je tijekom rata Mehmedagić bio osoba od povjerenja i tjelohranitelj. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina