Obavijesti

News

Komentari 17

"Voda bi u cijelom Zagorju do kraja dana trebala biti pitka"

"Voda bi u cijelom Zagorju do kraja dana trebala biti pitka"
1

Rezultati dobri i parametri su sukladni zakonskim okvirima. Na nekim je mjestima kao jedini problem ostao miris, rekao je Mario Mihovilić iz Zagorskog vodovoda. Tamo gdje voda ima miris još nije za piće

VIDEO

Posljednje analiza vode u Hrvatskom zagorju pokazale su da se parametri nalaze u zakonskim okvirima i da je na pojedinim mjestima jedini problem ostao miris vode, izjavio je u petak direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić te najavio da bi do kraja dana voda trebala biti pitka na području cijelog sustava.

Zagorski vodovod je u srijedu obavijestio korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar da su tijekom poslijepodneva zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode za ljudsku potrošnju.

'To je sigurno jedan od najvećih ekoloških incidenata u Zagorju'
'To je sigurno jedan od najvećih ekoloških incidenata u Zagorju'

Nakon što je u nekoliko navrata napravljena analiza vode Mihovilić je novinare izvijestio o posljednjim rezultatima analize vode uzete sinoć na 18 mjesta. "Ti su rezultati dobri i parametri su sukladni zakonskim okvirima. Na nekim je mjestima kao jedini problem ostao miris i mi sad, sukladno pozivima građana, otklanjamo taj problem na način da ispiremo cjevovode”, rekao je Mihovilić .

Dodao je da je u petak kontaminirano mnogo manje područje nego dan ranije, kao i da očekuju da će se tijekom dana uspjeti osigurati pitka voda za gotovo sve građane na tom području.

"Očekujemo da ćemo moći postaviti cijeli sustav tijekom dana, a na nekim obroncima možda tijekom vikenda", rekao je Mihovilić koji je pozvao građane da Zagorskom vodovodu i dalje dojavljuju na kojim se mjestima još osjeća miris, tako da se može odmah intervenirati.

'Kad se natoči, voda jako smrdi i sudoper mi je bio sav mastan'
'Kad se natoči, voda jako smrdi i sudoper mi je bio sav mastan'

Na pitanje je li voda sada doista sigurna za piće, Mihovilić je kazao da se voda, tamo gdje voda ima miris, smije koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje, prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje nema mirisa voda je zdravstveno ispravna i može se koristiti i za piće, dodao je.

Na mjestima gdje voda još nije za piće Crveni križ već drugi dan pomaže stanovništvu dostavom pitke vode. Tijekom četvrtka i petka dostavili su gotovo 16.000 litara vode u bocama, koja se prvenstveno dijeli bolesnima, nepokretnima i slabo pokretnim osobama koje ne mogu same doći do cisterni s vodom.

Direktor Zagorskih voda istaknuo je da će se uzorci vode i dalje svakodnevno uzimati, dodavši kako su, kad je riječ o ugljikovodiku, cijelo vrijeme imali rezultate u zakonskim okvirima te da je u distribucijskom sustavu jedini problem bio miris koji se pojavljivao.

Sletio u potok i naftom zagadio izvor vode? Ne smiju je piti...
Sletio u potok i naftom zagadio izvor vode? Ne smiju je piti...

"Parametri ispravnosti vode gledaju se na tri nivoa, a to su kemijsko-bioološki, mutnoća i miris. Kod nas su kemijsko-biološki i mutnoća bili u redu, a pojavljivao se taj miris i zato smo i rekli da ta voda nije za piće", objasnio je Mihovilić. Dodao je da je za građane, koji još uvijek vodu ne mogu koristiti za piće, na brojnim punktovima po općinama organizirana dostava vode putem cisterni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...