Obavijesti

News

Komentari 19

Voda guta zemlju: Gimnazija u Vukovaru doista tone u rupu

Voda guta zemlju: Gimnazija u Vukovaru doista tone u rupu
4

Obnova traje godinama. Zgrada starija od 100 godina je popucala, a u školu svaki dan dolazi 400 učenika. Ravnatelj upozorava da bi se mogla dogoditi tragedija

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Pokazna vježba policije, vatrogasaca, HGSS-a, Crvenoga križa te učenika i djelatnika Gimnazije Vukovar, simbolično nazvana “Klizište 2014.”, na kojoj su prije nekoliko dana simulirali katastrofu zbog urušavanja zemlje na kojoj je sagrađena škola, nije fikcija nego realan scenarij, koji bi se, nažalost, mogao ostvariti.

- Na mjestu održavanja vježbe uistinu postoji stvarna opasnost od klizišta, koje ovoj školi prijeti već 15 godina - kaže Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar. Zgrada gimnazije, sagrađena davne 1894., već dugo ima problem sa statikom. Poslije obnove 2000. utvrdilo se da oborinske vode i sanitarna voda koja odlazi iz gimnazije natapaju tlo ispod zgrade, koje se sastoji od lesa. Kad se natopi vodom, jednostavno se počne topiti.

Prije deset godina situacija je bila kritična jer su pojedini dijelovi zgrade doslovno bili pred urušavanjem, a pukotine su se raširile poput paukove mreže po cijeloj zgradi. Novca, nažalost, nije bilo za kompletnu obnovu. Iz ministarstva, koje je sve financiralo, doslovno su poručili izvođačima da imaju ograničenu količinu novca, za koji treba napraviti što je moguće veći posao. Ostao je jedan nesanirani dio zgrade, a vrlo brzo nakon obnove došlo je i do urušavanja brdašca na kojem se nalazi gimnazija. Tlo se ponovno dosta uznemirilo. No kad se napravio taj potporni zid, kojim se spriječilo daljnje klizanje zemljišta, iza njega su ostali tuneli, koji su ispod zgrade i u podnožju ulice. Izvođači radova nisu zatrpali tunele.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Voda zbog potpornih zidova nema više kamo ići, kvasi zemlju i pravi lijevak prema tunelu ispod naše zgrade, tako da se zemljište školskog dvorišta neprestano urušava - kaže ravnatelj. Točno iznad tog tunela koji se urušava nalazi se školski spremnik s 20.000 litara loživa ulja te i on sa zemljom tone. Ni to nije kraj nevoljama. Na tu rupu, koja je sad ograđena policijskom vrpcom i koja je sve veća, naslanja se krilo zgrade na kojem je sve više pukotina u zidovima.

Tu su kotlovnica zgrade, učionica u prizemlju i na katu. - Ne znam kome se nisam obratio za pomoć, no izgleda da svi bježe od toga i rješenje problema prebacuju na drugu instituciju. A u tu školu svakodnevno dolazi 400 učenika. Zar ćemo morati dočekati tragediju da se onda nešto poduzme - kaže ravnatelj Gimnazije Vukovar. Tijekom vježbe “Klizište 2014.” sve žurne službe, ali i učenici i profesori, uvježbavali su mjere evakuacije i spremnost ekipa za pružanje pomoći ako okolnosti to budu zahtijevale. Kako stvari stoje, takve pokazne vježbe bit će realnost svake godine dok se klizište ne sanira ili dok ne dođe do tragedije. 

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag