Obavijesti

News

Komentari 12

Vodanović: Avion je udario u vrh stabla i potom se srušio

Vodanović: Avion je udario u vrh stabla i potom se srušio
3

Zrakoplov je poletio iz Varaždina u grupi kako bi bacili cjepivo za lisice. Razbijenu Cessnu će u subotu, uz pomoć mehanizacije Hrvatskih šuma, izvući iz šume

VIDEO

Avion je udario u vrh jednoga stabla, a potom je krilima udario u grane stabla što mu je akumuliralo brzinu i udarac. Nakon toga je propao dolje, pao je na tlo, odvojila su mu se krila i jedan repni stabilizator. Avion je u potpunosti uništen. Utvrdili smo da u njemu ima goriva i to još oko 100-tinjak litara. Odvojili smo akumulator i ugasili smo uređaj koji dojavljuje da je zrakoplov pao. Uzeli smo karticu GPS putanje i nju ćemo zajedno s radarskim snimkama analizirati uz dodavanje meteoroloških podataka. Tek nakon što to uradimo i razgovaramo s pilotom, koji je trenutno na operaciji, znat ćemo zbog čega je zrakoplov pao. Znamo da je u vrijeme pada bila magla koja bi mogla biti jedan od uzroka nesreće. Ja nemam informaciju da je prije pada pilot kontaktirao kontrolu leta, rekao je Dinko Vodanović, istražitelj zrakoplovnih nesreća koji je u petak zajedno s policajcima obavio očevid na mjestu pada Cessne srpskih oznaka. 

Kako smo doznali, zrakoplov je u grupi poletio iz Varaždina i svi su oni imali zadaću da na predviđenim područjima bace cjepivo protiv bjesnoće lisica. Zrakoplov se srušio na području zvanom Razbojnikova kosa. 

- Pilot je najvjerojatnije imao nekakvih problema i vidio je između dva odjela šume jednu čistinu koja je ostala nakon sječe šume. Tu se najvjerojatnije planirao spustiti. Odmah nakon pada počeli su slati koordinate, ali one su bile pogrešne, upućivale su tragače u krivom smjeru. Onda je jedan od njih počeo čitati oznake na drveću koje je protumačio upravitelj Hrvatskih šuma u Okučanima. Javio mi je oznake, a pošto sam ih ja postavljao odmah sam znao gdje su. U roku od 20 minuta sam doveo policajce i HGSS-ovce na mjesto pada zrakoplova. Vidio sam avion u komadima, jednog čovjeka kako leži pored njega sa zamotanom glavom. Koliko sam shvatio teže ozlijeđenog, prije nego što smo došli, zbrinuo je njegov kolega. Vratio sam se kroz šumu do ostalih spasioca da bi im pokazao put do unesrećenih - rekao je Hrvoje Čeliković, inženjer šumarstva Revirnik na području gdje je pao zrakoplov. 

Dodao je da područje gdje je pao zrakoplov nije minirano, tako da nije postojala opasnost za spasioce, te da je sva sreća da je pao na tom mjestu, jer da se to dogodilo samo nekoliko kilometara južnije unesrećene bi bilo gotovo nemoguće pronaći. Razbijeni zrakoplov će u subotu uz pomoć mehanizacije Hrvatskih šuma biti izvučen iz šume. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer