Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poplava prijeti Karlovcu: Stigla i vojska, grade se zečji nasipi

None Foto: Dominik Grgurić/Pixsell 10

Očekuje se da bi vodostaj Korane mogao doseći 770 cm i strahuje se da bi prve kuće mogle biti poplavljenje do 30 cm. Voda se već počela izlijevati preko ceste

Korana se izlila na prometnicu u Gornjem Mekušju kod Karlovca gdje djelatnici Hrvatskih voda i vojska preventivno grade zečje nasipe kako voda ne bi doprijela do kuća koje su u veljači već bile poplavljene. 

Vreće s pijeskom pune se i postavljaju na mjestu gdje je najavljen završetak izgradnje nasipa, a koji zbog vremenskih uvjeta još nije završen. 

Voda se počela izlijevati preko ceste prema kućama, a mještani strahuju od najgoreg, da će im voda ponovno poplaviti kuće. Očekuje se da bi tijekom noći vodostaj Korane mogao doseći 770 centimetara i strahuje se da bi prve kuće mogle biti poplavljenje do 30 centimetara

Ugroženo područje u poslijepodnevnim satima obišao je karlovački gradonačelnik Damir Jelić koji je iz Gornjeg Mekušja poručio Vladi da će Grad sva svoja sredstva koja im je država ove godine uplatila od poreza, ubuduće ulagati u projekt izgradnje sustav obrane od poplave, jer problem u Karlovcu neće biti riješen dok god ga nema. 

Za Karlovac su od 9 sati na snazi redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj Kupe stagnira zadnjih sat vremena i u 17 sati se zaustavio na 743 centimetara, dok vodostaj Korane i dalje raste i 17 je narastao na 729 centimetara. 

Zbog izlijevanja rijeka za promet su zatvorene prometnice DC 36 u mjestu Roženbreg, LC Logorište- Mala Švarča i LC Gornji Priselci, dok se zbog oštećenja županijske ceste u Banskom Kovačevcu zbog puknuća cijevi slivnih voda i kolnika, vozi jednim kolničkim trakom.

Angažirano 350 vojnika

Na zahtjev DUZS-a, ministar obrane Ante Kotromanović donio je odluku o upućivanju 350 vojnika radi pružanja pomoći u provedbi hitnih intervencijskih mjera obrana od poplave na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Tijekom petka na područje Karlovačke županije upućeno je 100 vojnika, dok će preostalih 250 na područje Sisačko-moslavačke županije biti upućeno u subotu.

Komentari (39)
  • neki ce reci da sam jugonostalgicar,, ali ok,,neka im bude,,,,jesam,, ali kako da nezalim za nekim vremenima,,,pa vec tri dana se prica da ljudima prijete poplave i sada kada je doslo do ruba salje se zamisli 20-ak vojnika,,pa zasto placamo misnistre ,,tajnike,,podtajnike,,,pa danas se tocno moze izracunati koliko se kubika vode slijeva i ulijeva u rijeke,,,i mora se reagovati na svaku sumnju u moguce poplave,,a ono 20-ak vojnika,,,odmah je trebalo skupiti stotine nezaposlene omladine pa ih poslati. na pripreme nasipa i obrane kuca,,,, ,,,pa gunja,,rajevo selo i okolica i danas vape za pomoc,,jos i danas ima posla za tisucu ljudi,,prica se o obnovi kuca a tisucu ljudi bi imalo sta raditi na ciscenju okolisa ,,kuca i okucnica....pola tih nasipa je i napravljeno vrijednim rukama mladih i sposobnih ljudi..radom na takozvanim radnim akcijama..,omladinskim radnim akcijama,,,titove mladezi,,,e nazovimo ih danas akcijama mladezi sdp-a..ili mladezi hdz-a...neka se nezovu bosko buha ili ,,,samac*sarajevo,,,neka se zovu gojko susak,,franjo tudjman ili hrvatska mladez ali neka tu mladez neko pokrene ,,probudi i iskoristi ono sto oni sigurno imaju,,polet,,snagu zelju ..nadu u bolje.....

    12. 9. 2014,   15:46
  • postali smo regionalna sila,barem sta se tice izgradnje zecjih nasipa...

    12. 9. 2014,   15:03
  • Počelo se svake godine ponavljati isto a gospoda iz Hrvatskih voda i dalje trabunjaju o statistikama u kojima piše kako je bilo a ne shvaćaju da su se vremena promijenila i da treba drugačije reagirati...stvarno žalosno...

    12. 9. 2014,   16:09