Obavijesti

News

Komentari 2

Vodi dječji bend: Učitelj Jura od svakog djeteta radi zvijezdu

Vodi dječji bend: Učitelj Jura od svakog djeteta radi zvijezdu
9

Jura Troje (31) nakon završetka nastave vodi dječji rock bend, uči ih režirati i snimati te ima filmske radionice. Oni ga obožavaju i on im je najjači motivator

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Opremu su zaradili sami - sviranjem. Prije tri godine rock bend Vodene kozice iz zagrebačke OŠ “Ivana Gorana Kovačića” pobijedio je na natjecanju u akciji “Glazbom reci stop maltretiranju”. - Nama je bend sve: zabava, ljubav, život! - govore članovi, svi redom 11-godišnjaci dok se zagrijavaju za još jednu probu. A gotovo isto odgovara i njihov učitelj, njihov junak i motivator Jura Troje (31). Pokrenuo ih je prije dvije godine dok su bili u trećem razredu i od tada vježbaju kad god stignu u svojoj “garaži” u podrumu škole. Kad netko falša, zajedno se smiju i jedan drugoga ohrabruju.

- Mi smo nove zvijezde, novi Rolling Stonesi! - kažu. A dio benda je i sad već legendarna crvena električna gitara koju je učitelj zaradio konobareći.

- Radio sam na Zlarinu cijelo ljeto i od tog novca sam kupio i pojačalo, koje je prije nekoliko godina vraćeno na Zlarin. Na njemu sviraju mlade nade otočkog rocka - kaže. Najčešće izvode Ramonese, a upravo pripremaju obradu naslovne pjesme iz novog filma o Koku. Tekstove za autorske pjesme piše Troje, pomažu mu roditelji, a sve prepravljaju učenici.

- Sudjeluju u svemu. Ipak je to njihov bend - kaže učitelj. I možda ga upravo zbog toga koliko ih poštuje oni toliko obožavaju. Jura kaže da je uz mališane iz škole prošao svoju posljednju fazu odrastanja.

'Idemo u nepoznato i širimo granice'

 -Rad s djecom je težak i prekrasan. Nevjerojatno je koliko brzo se isplati! Moja supruga koristi izraz ‘tvoji mali egopunjači’. Otkrivam nove potencijale, zajedno idemo u nepoznato i širimo granice - kaže. Osim nastave, već sedam godina, otkad radi u školi, Troje vodi i filmske radionice. Prvu premijeru imali su 2008., a na tome iskustvu temeljio je i diplomski rad na Učiteljskom fakultetu. U Narodnom sveučilištu Dubrava osnovao je stalnu filmsku ekipu od 13 polaznika. Za prvu kameru nije konobario, ali je punio police u trgovini. Stručnjak za film postao je u filmskom klubu Blank u zagrebačkom naselju Špansko.

- Tamo sam snimio debitantski kratki igrani film. Otkrio sam prvi hobi u životu koji me je potpuno obuzeo - prisjeća se. U petak se vratio iz Turske gdje je s djecom na Universal kids festivalu osvojio nagradu za najbolji igrani film Neustrašivi. Smatra da je ključno poticati nadarenu djecu o kojem god području da je riječ.

- Motivirano dijete može naučiti deset puta više od odraslog. Trebamo ljude koji će dodatno raditi s njima te usmjeravati i usavršavati njihovu izvrsnost. Djeci trebamo dati više - zaključuje Troje.

Više pročitajte u tiskanom izdanju 24sata u velikom specijalu

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca