Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Još čekaju upute: Učenici nisu dužni nadoknađivati subotom

None Foto:

Zakonom treba ispoštovati minimalnih 175 radnih dana (35 tjedana), odnosno za učenike završnih razreda najmanje 160 nastavnih dana. Subote su problematične iz dva razloga...

O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala, izjavila je jučer ministrica znanosti i obrazovanja.

Pogledajte video

Blaženka Divjak je istaknula kako je jedan od načina da se štrajk odradi i korištenje rezervnih dana u školama, što se odnosi na tzv. nenastavne dane. To su radni dani u kojima se ne održava nastava, poput školskih praznika, te dani kad se obilježava Dan škole, državna matura itd. Takvo objašnjenje ministrice navodi da će škole moći skratiti praznike ili produljiti školsku godinu, što je Divjak isto navela kao mogućnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam jučer tijekom dana rekli kako još nema konkretnih naputaka školama. Kako nam tumače ravnatelji, županije koje imaju praznike po modelu ljetni, zimski i proljetni imat će viška radnih dana, no oni koji imaju i dodatne praznike, već su iskoristili višak dana.

Prosvjetni sindikati nakon 10 minuta zavrÅ¡io pregovore - nastavljaju Å¡trajk ŠTRAJK SE NASTAVLJA Sastanak su napustili nakon 10 min: 'Imamo plan i za studeni'

Zakonom treba ispoštovati minimalnih 175 radnih dana (35 tjedana), odnosno za učenike završnih razreda najmanje 160 nastavnih dana. Subote su problematične iz dva razloga - učiteljima i nastavnicima ti se dani računaju kao neradni i nenastavni dani te se rad dodatno plaća. Također, učenici tjedno maksimalno mogu odraditi 40 sati te, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, nisu dužni dolaziti subotom u školu.

Komentari (298)
  • ja svoju djecu neću slati te dane u školu, nisu oni vaše sredstvo za ostvarivanje vaših ciljeva

    29. 10. 2019,   06:57
  • Moja djeca neće odrađivati vaš nerad. Ne zanima me priča da se to mora odraditi. Vaše je pravo da štrajkate, to ne sporim, no isto tako je moje pravo kao roditelja da u dane kada su slobodni od škole provodim svoje vrijeme sa njima. Nećete mi to uskratiti. Na dane kada su trebali biti slobodni neće dolaziti u školu i uredno ćete od mene dobiti roditeljsku ispričnicu sa nekim izmišljenim razlogom. Sramota ste za ovu državu koja na sreću već ima obraz kao džon.

    29. 10. 2019,   07:25
  • Pa eto ako nisu obavezni dolaziti subotom neće ni doći, ne treba ni ispricnica. A učiteljima da se plati ta neradna subota jer je nisu dužni raditi, a radili bi je jer nisu radili radnim danom?! 🤬 Wtf

    29. 10. 2019,   07:22