Obavijesti

News

Komentari 38

Vodič za samozapošljavanje: Kako postati sam svoj gazda

Vodič za samozapošljavanje: Kako postati sam svoj gazda
1

Država za potpore daje 55.000 kuna. Ako poduzetnik pritom uzme nekog na stručno osposobljavanje, potpora je 70.000 kn. Uvjet za potporu su prijava na burzi i dobro razrađena poduzetnička ideja

VIDEO

Sve više nezaposlenih, kojih je trenutačno u Hrvatskoj 156.937, uzima stvar u svoje ruke i okreće se pokretanju vlastitog posla. Posebno u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se lani samozaposlilo dvostruko više građana nego u svim ostalim županijama. U cijeloj Hrvatskoj lani je 3583 nezaposlenih odlučilo okušati sreću u vlastitim poduzetničkim vodama. Rast samozapošljavanja leži i u tome što su se državne potpore s godinama izdašno povećale. One su prije nekoliko godina iznosile tek 18.000, lani 35.000, a ove godine čak 55.000 kuna. Grad Zagreb, koji je lani, kao i Osijek, doživio “boom” otvaranja obrta, također svake godine nudi gradsku potporu koja iznosi 75.000 kn, čak i više nego HZZ-ova. No bitno je da se te dvije potpore ne mogu koristiti zajedno.

Pokretanje videa...

02:20

Što su mjere samozapošljavanja, kako se dodjeljuju potpore i tko ih može koristiti?

Potpora se dodjeljuje nezaposlenima, za pokrivanje troškova otvaranja i rada poslovnog subjekta, a nakon razgovora sa savjetnikom za samozapošljavanje i razrade poduzetničke ideje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moram li biti prijavljen na Hrvatski zavod za zapošljavanje? Koliko dugo?

Da biste dobili potpore za samozapošljavanje, morate biti prijavljeni u evidenciju Zavoda. Ali duljina prijave prije predaje samog zahtjeva nije propisana. Korisnik može biti prijavljen i tek jedan dan.

Koje kvalifikacije moram imati želim li pokrenuti vlastiti posao i za to dobiti potporu?

To ovisi o poslovnom planu i poslu kojim se namjeravate baviti. Postoje djelatnosti koje se ne mogu obavljati bez stručne kvalifikacije, kao i one za koje nije potrebna nikakva stručna kvalifikacija.

Koliko godina moram imati? Koji su uvjeti za dobivanje potpore?

Potpora za samozapošljavanje namijenjena je apsolutno svima bez obzira na dob, radni staž, zanimanje ili područje na kojem živite. Bitno je jedino da se nalazite u evidenciji nezaposlenih osoba.

Postoji li neko ograničenje za iznos? Koliko novca mogu dobiti?

Može se dobiti 55.000, tj. 70.000 kuna u slučaju kombiniranja i stručnog osposobljavanja za rad.
Kod udruživanja u trgovačka društva ili zadruge može se dobiti 55.000 kn za više članova zasebno.

Koji je prvi korak koji moram učiniti? Gdje i kome se moram prijaviti? Što nakon toga?

Najprije područnom uredu Zavoda u mjestu stanovanja. Za korištenje potpore obvezno je proći radionice i individualna savjetovanja sa svojim savjetnikom o samoj ideji i razradi poslovnog plana.

Kad podnosim zahtjev za registraciju poslovnog subjekta (tvrtke, obrta)?

Zahtjev za registraciju tvrtke, obrta, ne smije se podnijeti prije podnošenja zahtjeva za dodjelom potpore za samozapošljavanje. Znači, najprije podnosite zahtjev za potporu, a tek onda za registraciju.

Koje sve dokumente moram prikupiti i priložiti za potporu? Što onda činim s njima?

Uz zahtjev za potporu treba priložiti poslovni plan, troškovnik i četiri izjave - o korištenju potpora male vrijednosti, nepodmirenim obvezama, prihvaćanju posljedica ovrhe i o registraciji poslovnog subjekta.

Poslovni plan je najvažniji za dobivanje potpore. Što je to? Što on treba sadržavati?

To je propisani obrazac dostupan na webu Zavoda, a treba sadržavati opis djelatnosti, izvore financiranja uz troškovnik ulaganja i financiranja u prvoj godini, druge informacije relevantne za donošenje odluke.

Nakon što predam svu dokumentaciju, moram li učiniti još nešto ili sve dalje obavlja HZZ?

HZZ ocjenjuje predani zahtjev i potom šalje obavijest je li on pozitivan ili negativan, odnosno odobravaju li ga ili ne. Ako je ocjena pozitivna, potpisuje se ugovor, a potom ide i isplata novca.

Koliko treba proći od prijavljivanja za dobivanje potpore mdo uzimanja novca?

Sredstva će biti isplaćena u roku 30 dana od dana potpisivanja ugovora, a po dostavi instrumenata osiguranja naplate (bjanko zadužnica). Potpora je jednokratna i dodjeljuje se za prvu godinu poslovanja!

Za koje sve vrste poslovanja mogu dobiti državnu potporu? Obrt, d.o.o., j.d.o.o.?

Za sve osim OPG-ova i udruga. Potpora se ne dobiva za djelatnosti u poljoprivredi ni za sezonski obrt. Za sve ostale djelatnosti ona je jednaka, ne postoje poslovi za koje bi potpora bila veća!

Što ako mi posao ne uspije? Moram li vratiti novac koji sam dobio za pokretanje?

U slučaju zatvaranja prije isteka ugovorne obaveze, prijave na nepuno radno vrijeme ili dostave dokaza o utrošku novca izvan propisanog roka - vraćaju se sva sredstva uvećana za zakonsku zateznu kamatu.

Želim s prijateljima otvoriti obrt. Možemo li obojica dobiti potporu zasebno?

U obrtima i slobodnim djelatnostima potporu mogu ostvariti najviše dva suvlasnika (što je 110.000 kuna), u trgovačkim društvima najviše četiri suvlasnika, a u zadrugama najviše pet suvlasnika.

Što ako sam već imao registriran obrt? Mogu li otvoriti novi obrt i dobiti potporu?

U tom slučaju može se koristiti potpora za samozapošljavanje isključivo u slučaju dokazivanja da su podmirene sve obveze (doprinosi, porezi, prirezi) od prethodnih poslovnih aktivnosti.

Ima li određeno doba u godini kad se mogu prijaviti za potpore ili to mogu bilo kad?

Mjere aktivne politike zapošljavanja dostupne su tijekom cijele godine. Zahtjev za dobivanjem potpore od HZZ-a i registracijom svog poslovnog subjekta može se podnijeti bilo kad.

Koji su to sve prihvatljivi troškovi na koje mogu potrošiti dobivenu potporu?

Kupnja strojeva i opreme za obavljanje djelatnosti, informatičke opreme, zakup poslovnog prostora za najviše 11 mjeseci poslovanja, doprinosi za vlasnika, registracija subjekta, reklamne usluge...

Na što ne mogu potrošiti sredstva potpore, odnosno što mi HZZ neće pravdati?

Kupnju rabljene opreme i rabljenih vozila, sirovinu i potrošni materijal, poreze, prireze, PDV, kupnju telefona i mobitela, zakupninu za poslovni prostor zakupljen od članova obitelji, uređenje prostora...

Prošla je godina od dodjele potpore. Želim proširiti posao. Imam li pravo na još?

To se može učiniti samo udruživanjem. Npr., ako nakon godinu dana želite širiti frizersku djelatnost na kozmetičarske usluge, morate se udružiti s nekim tko prvi put dobiva potporu za samozapošljavanje.

Koje sve mjere još postoje? Mogu li koristiti još neke i hoće li mi se sufinancirati?

Može se koristiti i mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa za najviše dvije osobe. Ta potreba mora se odmah navesti u poslovnom planu da biste dobili 70.000 kuna potpore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje