Obavijesti

News

Komentari 94

Vodice: Hrvatska dobiva prvi spomenik žrtvama komunizma

Vodice: Hrvatska dobiva prvi spomenik žrtvama komunizma
4

"Ovaj spomenik podsjetnik je i simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima je jedno i drugo bilo uskraćeno"

VIDEO

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza 2015. godine Hrvatska će dobiti prvi spomenik žrtvama komunizma, točnije Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma.

Na obali u Vodicama podiže ga Grad Vodice, u suradnji s Udrugom 'Hrvatski domobran', najavljeno je na konferenciji za novinare.

- Ovaj spomenik podsjetnik je i simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima je jedno i drugo bilo uskraćeno, kao i njihova ljudska prava. Za nas je spomenik poruka svim žrtvama da smo čuli njihov krik, obilježili njihovo stradanje i poslali poziv da se zaustavi njihovo ponižavanje - rekla je u ime 'Hrvatskog domobrana'  Marija Španja.

Grad Vodice i 'Hrvatski domobran' apeliraju da se ovaj spomenik ne politizira jer, kako su kazali, žrtve nisu pitanje politike, već ljudskosti. Kako je kazao Nikola Španja, predsjednik Udruge 'Hrvatski domobran' Šibensko-kninske županije, na spomeniku nisu uklesana imena žrtava, zato jer nije bilo moguće utvrditi njihov točan broj, povod, način, vrijeme i druge okolnosti stradanja.

- Do sada je sa šireg područja Vodica utvrđeno da su živote kao žrtve jugoslavenskog komunističkog terora izgubile 153 osobe, koji su gotovo svi bili civili. Međutim, popis nije konačan niti su okolnosti stradanja za svih utvrđene, jer još od 2008. godine čekamo da se obavi ekshumacija više desetaka ili stotina kostura jame iz jame Golubinke u Tišnjanskoj Dubravi - rekao je Španja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca