Obavijesti

News

Komentari 8

Vodio svetište: 'Fra Serafin mi je dao nadu i snagu da živim...’

Vodio svetište: 'Fra  Serafin mi je dao nadu i snagu da živim...’
2

Narodni svećenik: U četvrtak je na Trsatu pokopan legendarni franjevac Serafin Sabol, koji je nesebično služio u cijeloj Hrvatskoj i bio Papin prijatelj

VIDEO

Družio sam se s ocem Serafinom u posljednjim mjesecima njegova života. Tog čovjeka stvarno zavolite na prvu. Unatoč boli, koju je očito proživljavao, njegova topla i jednostavna duša krijepila me nadom, vedrinom i snagom i bila svjetlo u posvemašnjoj tami.

Ispričao nam je to Senjanin Ante Žarkov, prijatelj nedavno preminulog legendarnog franjevca Serafina Sabola, dugogodišnjega gvardijana svetišta Majke Božje Trsatske.

- Posebno me facinirala njegova lakoća trpljenja boli, kao da se sve te rane ne događaju njemu. Na njegovu licu nisam mogao pročitati niti jedan grč ni boru od boli iako je tijelo nesumnjivo jako patilo. Bila je to za mene Providnost koja nas je povezala u najtežim danima naših života. O tome sam mu napisao pismo i dao na rastanku, što ga je jako dirnulo. Hvala mu na poznanstvu. Počivao u miru - s dubokom tugom ispričao nam je Žarkov, koji je s fra Serafinom dijelio bolesničku sobu KBC-a Rijeka.

Fra Serafin je pokopan u četvrtak na trsatskome groblju, a ispratilo ga je više od tisuću građana, među kojima mnogi istaknuti pojedinci iz vjerskoga, političkoga i javnog života.

sabol

Na ispraćaju fra Serafina Sabola bili su i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši predsjednik Ivo Josipović, riječki nadbiskup Ivan Devčić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Do posljednjeg počivališta fra Serafina Sabola od crkve na Trsatu građani su stigli u procesiji.

Njegova smrt u 71. godini, nakon duge i teške bolesti, ožalostila je sve koji su ga poznavali i koji smatraju da ih je doživotno zadužio svojom humanošću, razumijevanjem, bezgraničnom ljubavlju i neumornom spremnošću da pomogne. Prijatelji ga opisuju kao čovjeka s talentom za spajanje i povezivanje ljudi različitih svjetonazora, staleža, profesija i vjera s jednim jedinim ciljem - činiti dobro.

- Neumorno je dočekivao hodočasnike, upućivao im poticaje, predvodio liturgijsko pjevanje, obilazio i pazio da svako hodočasničko okupljanje savršeno protekne. Kad bi fra Serafin nešto prihvatio, mogli smo biti sigurni da će to biti riješeno, jer je bio čovjek od riječi. Njegova sposobnost komunikacije sa svima, lijevima i desnima, vjernicima i nevjernicima, crvenima i crnima, bila je izvanredna. Bio je po tome čovjek dijaloga i upravo zato su se svi rado odazivali fra Serafinovim pozivima. Bio je čovjek koji je prijateljevao s biskupima, kardinalima, predsjednicima, županima, načelnicima i gradonačelnicima, ljudima znanosti i kulture. Možemo reći da nije bilo područja društvenog života u kojem fra Serafin nije imao poznanike i prijatelje kojima se u svakoj potrebi mogao obratiti. Dočekao je on da se i papa Ivan Pavao II. pokloni Majci Božjoj Trsatskoj i iskaže tako priznanje nebrojenome mnoštvu hodočasnika koji neprestano hrle na Trsat - izjavio je riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić.

Rođen 30. kolovoza 1946. u Ivanovcu kod Čakovca, Serafin Sabol završio je Bogoslovni fakultet u Zagrebu, a zaređen je 1972. godine. Službovao je u Virovitici, Požegi i Zagrebu, a zatim više od četvrt stoljeća u Trsatskom svetištu u Rijeci. Osim obavljanja redovitih svećeničkih i pastoralnih obaveza, ostvario je mnoge velike projekte. To su gradnja Aule pape Ivana Pavla Drugog na Trsatu, uređenje prostora za riznicu Franjevačkog samostana i uređenje Perivoja Majke Božje Trsatske. Bio je jedan od glavnih organizatora posjeta pape Ivana Pavla Drugog, kojeg je osobno dočekao na aerodromu na Krku 2003.

Unatoč protokolu i zabranama, duhoviti fra Sarafin provukao se tako podno trupa zrakoplova te raširenih ruku srdačno Papi poželio dobrodošlicu. U Papinu čast organizirao je i postavljanje njegova spomenika ispred crkve na Trsatu.

– Fra Serafin je svojim iskazivanjem poštovanja prema sredini i vremenu u kojem je djelovao dao važan doprinos jačanju i širenju tolerancije te poštovanja među ljudima različitih svjetonazora, nacionalne i vjerske pripadnosti. Kao čovjek ideja i vizija pokrenuo je i ostvario niz uspješnih projekata te postao naš prijatelj, s kojim je svaki susret bio radost i nadahnuće - rekao je riječki župan Zlatko Komadina, koji je s njim prijateljevao.     

Mrsić: Kad je moj stariji sin čuo da je umro, nije prestao plakati     

Fra Serafin bio je i prijatelj bivšeg ministra Miranda Mrsića i njegove obitelji. Prije sedam godina na Trsatskom svetištu krstio je Mrsićeve sinove.

josipovic na krstenju

- Fra Serafin je u naš život ušao tiho, polako i svi u našoj obitelji imaju osjećaj da je oduvijek tu pored nas. On je za nas uvijek bio jednostavno naš Fra.

I to je osjećaj svih koji su ga poznavali, radili ili se s njim susretali. Čovjek koji je rušio barijere, ali i stvarao mostove. I nije bilo bitno tko si i što si, jedino je bilo važno da si čovjek. Bio je prije svega franjevac, božji sluga, ali i osoba širokih pogleda, velikog srca i koji je cijelog sebe ulagao u u odnos sa ljudima. Bilo je dar biti mu prijatelj i hodati kroz život zajedno s njima to je - rekao nam jer Mrsić. Dodao je da njegov stariji sin nije mogao prestati plakati kad je čuo da je fra Serafin umro. Smrt Serafina Sabola pogodila je i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, koji ga je također smatrao istinskim prijateljem.

- Uvijek me je fascinirala njegova energija. Kad bi završio s jednim projektom, već je razmišljao o drugom, uvijek u interesu prije svega Trsatskog svetišta i Rijeke, a onda i cijele Hrvatske. Ostavio je neizbrisiv trag. Zaista je bio čovjek koji je gradio mostove među ljudima i kojemu nikad ništa nije bilo teško. Jako će nam nedostajati - rekao je Obersnel.

Svi koji su ga poznavali kažu da je odlazak fra Serafina veliki gubitak za Trsatsko svetište, za Crkvu, za Rijeku i za cijelu Hrvatsku. Oni koji su ga dobro poznavali i s njim prijateljevali, poput franjevca Franje Emanuela Hoška, kažu da je učio od bibličara fra Bonaventure Dude, kojega je jako poštovao.

- Uvijek je držao do Isusove rečenice ‘Što ste učinili kojemu od moje braće, meni ste učinili’, što govori o pobožnosti i vjeri koja se očituje u odnosu među ljudima. Uzor mu je bio fra Bonaventura Duda. Fra Serafin je pokazao da je drukčiji od tradicionalnih vjernika, franjevaca i svećenika, vezanih uz prošlost i nepovjerljivih u društvene promjene koje su nastale u Hrvatskoj, državi demokratskoj i okrenutoj prema budućnosti. Bio je u naše vrijeme čovjek budućnosti - rekao je Franjo Emanuel Hoško.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.