Obavijesti

News

Komentari 108

Ja vama štetu, vi meni posao: Vodno uhljebljivanje u Splitu...

Ja vama štetu, vi meni posao: Vodno uhljebljivanje u Splitu...
1

Stručni kadar: Hrvatske vode zaposlile su opet čovjeka koji je potpisao lažne radove, zbog čega je ta državna tvrtka jedva izbjegla ovrhu od 771.000 kuna

VIDEO

U državnoj ustanovi Hrvatske vode već smo pisali o uhljebljavanju HDZ-ovi i HNS-ovih kadrova, ali sad stiže novi nevjerojatan slučaj.

Krajem srpnja je u splitskom odjelu te tvrtke zaposlen inženjer građevine Zoran Jakelić. Hrvatske vode ulažu na to područje, uzeli su ga na određeno, pa ne bi u tome bilo ništa previše čudno da Jakelić već nije radio u Hrvatskim vodama do 2005. godine. I tad je potpisao da su obavljeni radovi vrijedni 771.818 kuna, na osnovi čega je tvrtka Vodoprivreda Split pokušala ovršiti Hrvatske vode. Tek nakon sedam godina sudske bitke, sud je ovrhu poništio jer nije bilo dokaza da su radovi i obavljeni.

Prema presudi Trgovačkog suda, inženjer Jakelić je imao jednu od ključnih uloga u ovoj drami, u kojoj je državna ustanova mogla izgubiti više od 100.000 eura.

Jakelić je bio zadužen kao nadzorni inženjer za ovjeru dijela radova za gradnju vodoopskrbe uz obalu Cetine. On u srpnju 2005. godine prelazi iz Hrvatskih voda u IGH. Ali ipak, dva mjeseca kasnije njegov potpis se našao kao ovjera da su izvršeni radovi vrijedni 771.818 kuna. Za razliku od prijašnje građevne situacije koju je Jakelić ovjerio, nema njegova numerirana pečata jer je već bio napustio tvrtku. Ipak, na osnovi te isprave tvrtka Vodoprivreda Split kreće u ovrhu Hrvatskih voda.

Uhljebljivanje: To je ono što HDZ radi. I čime se Pauk hvali
Uhljebljivanje: To je ono što HDZ radi. I čime se Pauk hvali

U sudskim raspravama Hrvatske vode tvrdile su da je “ovjerena situacija neistinita i da ne proizvodi nikakve pravne učinke”.

Sud je dva puta ispitao i Jakelića kako bi provjerio je li netko lažirao njegov potpis. Prvi put je na sudu izjavio da to jest njegov potpis i da su radovi zaista izvršeni. No drugi put, nakon dvije godine, ineženjer Jakelić kaže da se ne može sjetiti da je potpisao sporni dokument, izjavljuje i da ne vidi kontekst u kojem bi potpisao tu građevinsku situaciju te sudu kaže da ne može odgovoriti zašto ga nije ovjerio i svojim pečatom.

Sud u svom obrazloženju navodi da su takve izjave “nespojive s naravi posla svjedoka” Jakelića. Na kraju je sud utvrdio da nema dokaza za naplatu posla i i Hrvatske vode su se izvukle od ovrhe.

Ponovno zapošljavanje inženjera izazvalo je negodovanje i u Hrvatskim vodama.

- Mogli smo izgubiti novce zbog njega. Što ako to opet uradi - pita se jedan naš sugovornik.

On ističe da je Jakelić prije odlaska iz Hrvatskih voda utjecao da na njegovo mjesto dođe sadašnja šefica vodnogospodarskog odjela u Splitu, a upravo ona ga je sad vratila na posao.

Pitali smo i Hrvatske vode, koje vodi HDZ-ovac Zoran Đuroković, za komentar i smatraju li spornim zapošljavanje Jakelića, ali smo dobili veoma štur i općenit odgovor. Neslužbeno smo tek saznali da se njegovim zapošljavanjem bavi i etičko povjerenstvo, ali da još nije donijelo odluku. Također i da nije bilo zapreke zapošljavanju u formalnom smislu jer Jakelić nije kažnjavan. Potvrdili su Jakelićevo zapošljavanje na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla i investicija na području slivova južnog Jadrana.

Zoran Jakelić nam nije odgovorio na zamolbu za komentar poslan preko društvene mreže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk