Obavijesti

News

Komentari 17

Vojna hunta zbog astrologije selila grad, uvela čudan novac

Vojna hunta zbog astrologije selila grad, uvela čudan novac
5

Vojna hunta na vlasti u Burmi bila je pola stoljeća. Vjerovali su u numerologiju pa su stvorili grad duhova, ljude natjerali da voze krivom stranom ceste, tlačili narod...

VIDEO

Sam na svom prijestolju moći, diktator je čovjekomrzac željan ljubavi. Za svoju ovisnost nalazi samo jedan lijek - projekt kulta ličnosti - da mu se klanja narod kojeg ugnjetava. Sigurno ste čuli za većinu njih, no znate li sve njihove sulude hirove - odluke, dekrete i zabrane, enormno trošenje novca na palače i vlastiti luksuz...? Svaki treći dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu Ludi diktatori.

Vojna hunta na vlasti u Mianmaru, odnosno Burmi bila je pola stoljeća. Francuz Tristan Mendes snimio je dokumentarc Happy World (Sretan svijet) o njihovoj vladavini. Tvrdi kako se tijekom vojnog režima sve 'vrtjelo' oko numerologije i astrologije. 

- Jedan dan su odlučili uvesti čudnu praksu s brojem devet. Drugi dan je to bio broj 11. Sve je to bilo povezano sa starim praznovjerjem - objašnjava Tristan. 

Dok je broj devet bio "aktualan" vojna hunta je dala tiskati novčanice s brojevima 90 i 45, odnosno s osnovnom jedinicom broja 9. 

- To je potrajalo godinu, dvije, a nakon što su doživjeli ekonomski fijasko, vratili su se na staro, odnosno vratili su novčanice s deseticama i stoticama - kaže Tristan.

Voze desnom stranom iako imaju volane na desnoj strani vozila

Numerološko-astrološka manija režima vidljiva je u još jednom "dojmljivom" primjeru.

- Vlasti su naime 1970.-tih odjedanput odlučile da će se voziti po desnoj strani ceste, premda sva vozila imaju volane na desnoj strani. Valjda su im bogovi rekli da, ako žele ostati na vlasti, moraju promijeniti pravila u prometu - kaže Tristan. 

Dodaje kako svi vozači u vozilima imaju amajlije za sreću jer je vožnja prema takvim pravilima iznimno opasna.  

Selili glavni grad pa stvorili grad duhova

Generalima je u jednom trenutku "sinulo" i da premjeste glavni grad. Tako je umjesto Yangona, glavni grad postao Naypyidaw.

- Prijestolnicu su premjestili jer su im astrolozi rekli da će inače izgubiti vlast. Migracija se dogodila 6.11. 2005. godine, opet sve u znaku broja 11 - objašnjava Tristan. 

On i njegov snimatelj posjetili su Naypyidaw. 

- U tom gradu nema ni žive duše. To je grad duhova s luksuznim zdanjima, širokim ulicama. Ime toga grada znači sjedište kraljeva. Taj grad ima sve, a sve to je napravljeno samo za šačicu moćnika. 

Kvaliteta života je u tom gradu iznimna. Osim što su premjestili glavni grad, generali su se odlučili "obračunati" sa studentima pa su ih odlučili "iseliti" iz gradova. Napravili su im kampus, ali se on nalazi kilometrima udaljen od nekog većeg grada. Studenti, ako im se ne ide na dalek put, mogu učiti i s videokazeta koje dobiju na fakultetu. 

Praznovjerni generali su tlačili narod

- Generali su provodili apsurdnu propagandu prema kojoj je Burma raj na zemlji. Istina je bila potpuno drugačija. Praznovjerni generali su tlačili narod. Ekonomska situacija je zbog toga i dalje loša. Dok su generali bili na vlasti, pljačkalo se, novinari nisu bili dobrodošli, banke su nestajale, količina goriva koje se smjelo natočiti na pumpama bila je ograničenaTuristi su u zemlju smjeli unositi samo gotovinu, nisu se dozvoljavale kartice, čekovi.  Preko noći netko nije smio prespavati kod prijatelja ako mu vlasti za to nisu dale dozvolu - kaže Tristan. 

Smatra da su generali bili izgubili dodir sa stvarnošću.  

Vojna hunta je raspuštena 2011., ali se i dalje krše ljudska prava

Vojna hunta na vlasti je u Burmi bila od 1962. godine do 30. ožujka 2011. U nekoliko navrata krvavo je gušila prosvjede. Godine 1988. ubili su čak 10.000 ljudi. Na izborima 2012. pobijedila je stranka političarke Aung San Suu Kyi. Ona je godinama bila u kućnom pritvoru sve dok nije puštena 13. studenog 2010. godine i postala je jedna od najpoznatijih političkih zatvorenika. Nakon odlaska vojne hunte s vlasti, zemlja se polako demokratizira. Ipak neki vjeruju da vojna hunta i dalje ima značajnu ulogu u zemlji, a UN i dalje dobiva brojene prijave o kršenju ljudskih prava.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..