Obavijesti

News

Komentari 47

Vojne formacije na slovenskoj granici? 'Imaju ruske oznake'

Neke "seoske straže" samoorganizirale su se u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putovi

VIDEO

Vodeći slovenski dnevnik objavio je reportažu o djelovanju tzv. "seoskih straža" koje navodno paradiraju u paravojnim uniformama i zatražio od premijera Marjana Šarca da komentira te pojave, što je on odbio učiniti jer je na godišnjem odmoru, ali je istakao da je Slovenija sigurna i pravna država.

"U Sloveniji su precizno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sustava. Vezano na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje ekstremizama i kako se s njima suočiti", naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko "Delo" slovenski premijer

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

"Slovenija je sigurna država, a prema ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne postrojbe i obavljati represivne mjere", odgovorio je Šarec na pitanja "Dela".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Delo" je ovih dana o navodno samoorganiziranim "seoskim stražama" koje patroliraju na granici i vježbaju u čudnim odorama objavio reportažu potkrijepljenu fotografijama. Neki od  članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na znakovlje slovenskih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi "Delo".

Neke "seoske straže" samoorganizirale su se u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putovi, piše list. 

Dodaje da je na sjeveroistoku oko Maribora i dalje aktivna takozvana "Štajerska straža" čiji je zapovjednik i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško lani nakon postrojba svoje paravojske bio uhićen i osuđen na višemjesečni zatvor.

U vezi s tim informacijama list je postavio premijeru pitanje kako njegova vlada gleda na te pojave jer po njihovim saznanjima "seoske straže" otvoreno vježbaju sa zračnim puškama i djeluju uz neslužbene simpatije policije.

"Kako komentirate činjenicu da po šumama države koja je članica NATO saveza obavljaju svoje vježbe ljudi s ruskim oznakama. Nove uniforme, šatori i cjelokupna organizacija takvih njihovih tabora za vježbanje koji se odvijaju jednom mjesečno, sve to  nije besplatno i vjerojatno nije financirano iz vlastitog džepa sudionika. Zanima nas zato  jeste li provjerili tko sve financira tu organizaciju i kupnju potrebnog materijala?", neka su od pitanja koje je slovenski list postavio slovenskom premijeru.

(abe)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.