Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vojni zrakoplovi počeli gasiti, ispuštaju vodu na Amazoniju

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Jair Bolsonaro je od nedjelje odobrio vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade

Brazilski vojni zrakoplovi bacaju ispuštaju vodu na opožarene šume u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji, reagirajući na prosvjede diljem svijeta zbog uništavanja najveće svjetske prašume, prema vladinoj video snimci.

Predsjednik Jair Bolsonaro je od nedjelje odobrio vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je glasnogovornica njegova ureda.

Video snimka koju je u subotu objavilo ministarstvo obrane pokazala je vojni zrakoplov izbacuje tisuće litara vode iz dvije divovske sapnice leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

PROSVJEDI I DILJEM SVIJETA Prosvjedi u Brazilu: 'Gori nam Amazonija, a što vi radite?'

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju rekao da G7 priprema dogovor o pružanju "tehničke i financijske" pomoći zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj u najmanju ruku od 2013., prema agenciji za istraživanje svemira INPE.

Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas BRAZILSKI PREDSJEDNIK: 'Nema novaca za borbu protiv požara, Amazonija je velika...'

Bolsonaro je objavio u petak da će vojska biti poslana nakon nekoliko dana kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara.

Osim Rondonije brazilska vlada tek treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Ministarstvo obrane je reklo u subotu da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika ali nije rekla koliko će ih na kojem mjestu biti upotrijebljeno i što će raditi. 

 

Komentari (37)
  • Gori katedrala u francuskoj, cijeli svijet place. Gore pluca ove planete, pola ljudi ni da trepne.

    25. 8. 2019,   23:30
  • Obzirom da kasne 20ak dana... kao i obicno- samo javno sramocenje za korekciju ponasanja politikanata pomaze..(politicari su nesto drugo), nauci nesto moj narode hrvatski iz ovoga 😉 (o fak ovo zvuci kao..) ozbiljno- ovo je sjajan primjer glume bakon javnog sramocenja...prepoznajmo to isto kod nas u HR

    25. 8. 2019,   22:52
  • treba im pomoci cijeli svijet jer svima ce biti steta ako sve izgori

    25. 8. 2019,   23:27