Obavijesti

News

Komentari 18

Vojnim obavještajcima ipak će se suditi iza zatvorenih vrata

Vojnim obavještajcima ipak će se suditi iza zatvorenih vrata
1

Bivšeg ravnatelja VSOA-e general pukovnika Darka Grdića i njegova zamjenika, umirovljenog brigadnog generala Ognjena Preosta, terete za zloporabu položaja

VIDEO

Zbog zaštite nacionalne sigurnosti suđenje bivšim čelnicima Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) bit će zatvoreno za javnost. Odluka je to sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Renate Miličević koja je prihvatila prijedlog USKOK-a. Tijekom suđenja iznosit će se i ustrojstvo agencije i mane njezinih djelatnika.

Bivšeg ravnatelja VSOA-e general pukovnika Darka Grdića (63) i njegova bivšeg zamjenika, umirovljenog brigadnog generala Ognjena Preosta (45), terete za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno da su sami sebi bili doušnici za što su si isplaćivali mjesečno i po 100 tisuća kuna. Tako su od 2009. do 2012., zajedno s trojicom drugih djelatnika agencije, tvrdi USKOK, ukrali najmanje 5,3 milijuna kuna iz proračuna VSOA-e. 

Kako bi prikrili krađe i makinacije i izbjegli odgovornost dvojica okrivljenika naložila su uništavanje službene dokumentacije. Uz Grdića i Preosta, optuženi su i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković (42), djelatnik kabineta Denis Lukinić (44) te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Tibor Miji Kuljanić (38). Fond za posebne namjene VSOA-a koristi se za plaćanje troškova u istragama, susreta s doušnicima ili nagrada, a petorka je, prema optužnici, novac isplaćivala sebi.

- Moj klijent Zdeslav Ivanković je svjestan svoje odgovornosti i prihvatit će svaku odluku suda - rekao je odvjetnik Branko Šerić koji smatra da je suđenje iza zatvorenih vrata s pravom uvedeno. No odvjetnik Nenad Strukan, koji brani Ognjena Preosta, ne slaže se s tim. Nakon rasprave kratko je rekao kako su u ovom slučaju "krivi ljudi na krivom mjestu".

Preost, Grdić, Kuljanić i Lukinić, neslužbeno doznajemo, tvrde da nisu krivi. Suđenje će se nastaviti u srpnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.