Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vojno vijeće Sudana: Uskoro će zemlja imati novu civilnu vladu

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vojno vijeće je također najavilo da neće izručiti Bašira Međunarodnom kaznenom sudu zbog optužbi za genocid, nego će mu se suditi u Sudanu. General je najavio da se vojska neće miješati u civilnu vlast

Vojno vijeće u Sudanu u petak je obećalo da će zemlja imati novu civilnu vladu, dan nakon što su svrgnuli predsjednika Omara al-Bašira nakon 30 godina na vlasti. 

Vijeće, koje je pod vodstvom ministra obrane Mohammeda Ahmeda Awad Ibn Aufa, očekuje da će prijelazno razdoblje do novih izbora potrajati najviše dvije godine ili još manje ako se kaos može izbjeći.

Vojno vijeće je također najavilo da neće izručiti Bašira Međunarodnom kaznenom sudu zbog optužbi za genocid, nego će mu se suditi u Sudanu. 

Čini se da najava čelnika političkog odbora unutar vojnog vijeća, generala Omara Zaina al-Abideena o uspostavi civilne vlasti nastoji umiriti prosvjednike koji su zauzeli ulice zbog uspostave izvanrednog stanja nakon rušenja Bashira.

Abideen je obećao da se vojno vijeće neće miješati u civilnu vlast. Ipak, rekao je da će ministri obrane i unutarnjih poslova biti pod kontrolom vijeća. 

Slavljeničko ozračje nakon što je uhićen 75-godišnji al-Bašir brzo je iščeznulo kad su organizatori demonstracija pozvali na nastavak masovnog prosvjeda ispred vojnog sjedišta.

"To je nastavak istog režima", rekla je Sara Abdedžalil iz Sudanskog saveza profesionalaca (SPA), krovne udruge sindikata. "Dakle moramo nastaviti svoju borbu i mirni otpor", dodala je.

Ministar obrane Sudana Avad Ibn Auf rekao je u četvrtak u obraćanju naciji da je proglašeno izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će sljedeće dvije godine zemlju voditi "vojno prijelazno vijeće".

Ministar je pojasnio da je al-Bašir premješten na "sigurno mjesto".

Komentiraj, znaš da želiš!