Obavijesti

News

Komentari 111

Polarna hladnoća: 'Neka škole procijene hoće li biti nastave'

Polarna hladnoća: 'Neka škole procijene hoće li biti nastave'
16

Dogradonačelnik Splita izvijestio je da su, s obzirom da se očekuje daljnji pad temperature, splitske gradske ulice posute solju, pa građani ne bi trebali imati većih problema

VIDEO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja savjetuje da, budući da se najavljuje hladni val, škole same procjene hoće li održati nastavu ili neće.

“Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja je da svaka škola, zajedno s osnivačima, procjeni situaciju na temelju uvjeta u kojim se nalazi. Pri toj procjeni sigurnost učenika i nastavnika mora biti prioritet. Plan nadoknade nastave izraditi će škole nakon što se stanje normalizira”, poruka je iz Ministarstva.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ceste prohodne, problemi u zračnom prometu

Zahlađenje koje je već nekoliko dana zahvatilo Hrvatsku ovog je vikenda stiglo i u Dubrovačko-neretvansku županiju uz temperature koje su se približile nuli te s mjestimičnim snijegom, no sve su ceste prohodne, ali ima problema u zračnom prometu.

Sastao se i županijski Stožer za civilnu zaštitu, a direktor Dubrovnik cesta Robert Krile istaknuo je kako su tijekom dana na svim županijskim cestama zabilježene padaline uz skliske kolnike zbog kiše, a na nekim dionicama na poluotoku Pelješcu te u Konavoskim brdima zabilježen je i snijeg.

„Sve javne ceste u županiji su prohodne i promet se odvija normalno, no za područje Pelješca proglašeni su zimski uvjeti na cestama. Kolnici su tijekom dana prema potrebi čišćeni na dijelovima gdje je bilo snježnih padalina, a u očekivanju pada temperature ispod nule poslijepodne je preventivno posipano kako bi se spriječilo zaleđivanje kolnika. U nadolazećem razdoblju očekuje se daljnje snižavanje temperatura te su moguće i snježne padaline u većem dijelu županije, pa se sudionike u prometu upozorava da ne izlaze na cestu bez odgovarajuće zimske opreme na vozilima" istaknuo je Krile.

Zimski uvjeti na snazi su u Konavoskim brdima, ali su ceste očišćene i posute, potvrdio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud.
 „Zbog niskih temperatura i dalje prijeti opasnost od poledice, a u nedjelju navečer ćemo posipati ceste uz Konavosko polje“, dodao je.

 Načelnik dubrovačkog Stožera za civilnu zaštitu Stjepan Krilanović izvijestio je kako je dan  na području Dubrovnika protekao bez intervencija, a slična situacija je i na području otoka Korčule, potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale.
 „Na otoku nema nikakvih smetnji. Temperatura jest niska, ali snijeg se topi. Sve su službe u pripravnosti i u koordinaciji smo sa susjednim općinama. Cesta između Žrnova i Pupnata je posuta u noći sa subote na nedjelju“, rekao je Šale.

 Prema izvješćima lokalnih načelnika stožera civilne zaštite, snijeg još nije zabijelio Metković i dolinu Neretve, kao i Ston, a na poluotoku Pelješcu zabijelio se pokoji vrh. Prohodne su prometnice na poluotoku Mljetu, gdje je tijekom jutra bilo nanosa koji je počišćen.

 Promet u Zračnoj luci Dubrovnik je zbog jakog vjetra tijekom dana bio u prekidu. Za Split su preusmjereni letovi iz Zagreba te za Zagreb i Frankfurt. Let iz Zagreba u 18.50 sati uredno je sletio.

 Prema informaciji dubrovačke Lučke kapetanije, pomorski promet na području Dubrovnika odvija se bez smetnji.

Vojska čisti snijeg u Lici

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH u nedjelju su nastavili  pomagati lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena na više lokacija u Gorskom kotaru i Lici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:51

 Sniježne nanose hrvatski vojnici čiste na području Delnica, Saborskog, Gračaca i Lovinca, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

delnice delnice delnice
5
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

 Tako je od jutarnjih sati na području Delnica u čišćenju javnih površina, prometnica, prilaza i odvoženju snijega angažirano ukupno 87 pripadnika HKoV-a sa sedam radnih strojeva i to jednom kombinirkom, tri utovarivača, dva samoistovarivača i jednom ralicom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:50

 Na području Saborskog u čišćenju prometnica angažirana su dva pripadnika HKoV-a s jednim utovarivačem, a u Gračacu je na čišćenju prometnica i dostavljanju sijena za stoku u okolna sela angažirano 11 vojnika sa šest radnih strojeva i to s dvije kombinirke, tri samoistovarivača i jednim utovarivačem te jednim motornim saonicama.

delnice delnice delnice
6
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

 Također, pripadnici OS RH angažirani su na izviđanju alternativnih puteva od farme Deringaj do mjesta Omsica te s pet pripadnika OS RH i jednim utovarivačem i jednom kombinirkom kod Donjeg i Gorneg Lapca.

 Na području Lovinca nastavlja se angažman šest pripadnika OS RH s jednim utovarivačem.

 Tijekom prijepodneva predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji posebnog savjetnika ministra obrane Bože Kožula, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića i zapovjednika Zapovjedništva za specijalne snage brigadnog generala Perice Turalije, posjetili su Delnice koje je pogodilo jako snježno nevrijeme.

plenkovic plenkovic plenkovic
16
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

 U Delnicama su se sastali sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem.

 Također, premijer Plenković te ministri Krstičević i Butković sudjelovali su i na sastanku Kriznog stožera Grada Delnica. Po  završetku sastanka obišli su pripadnike Oružanih snaga RH i zimske službe na terenu koje su angažirane na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena u Delnicama.

zima zima zima
9
| Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

 Pripadnici Hrvatske vojske pomažu u uklanjanju posljedica snježnog nevremena, od četvrtka, 22. veljače, ondje gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, navode iz MORH-a.

Vela: Očekuje se pad temperature, splitske ulice posute solju

Dogradonačelnik Splita Nino Vela izvijestio je u nedjelju da su, s obzirom da se očekuje daljnji pad temperature, splitske gradske ulice posute solju, pa građani ne bi trebali imati većih problema.

"Kamene površine u središtu grada posute su solju jer je kamen skliskiji, a preventivno će se, od 15 do 18 sati, posipati sve ulice, te površine i ujutro od 5 do 7 sati", rekao je Vela nakon sastanka Stožera civilne zaštite. 

Vela ističe da su sve službe spremne kako bi u ponedjeljak svi zaposleni  normalno stigli na posao, a djeca u vrtiće i škole.

"Sljedeća tri dana ćemo i dalje posipati. Prema prognozi najhladnije se očekuje u srijedu", kazao je novinarima Vela.

 Naglasio je da su zbog hladnoće osigurana dodatna skloništa za beskućnike, ali i pozvao sve koji znaju za stare i nemoćne koji trebaju pomoć da se obrate na dežurne telefone 112, HGSS-u i Crvenom križu.

Prekinut promet na brzoj cesti Solin-Klis, kamioni i dalje ne mogu u Dalmaciju

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na brzoj cesti Solin-Klis u tunelu Mihovilovići u smjeru Splita, a zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnog pravca za kamionie s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, izvijestio je u nedjelju poslijepodne Hrvatski autoklub (HAK).

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica (u oba smjera), te odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke ili Dalmacije, o obratno. 

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom), Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), državne ceste Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice), te Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala Bakar-Novi Vinodolski, državna cesta Gospić-Karlobag, Paški most, lokalna cesta od Kraljevice do Križišća (DC501) te županijska cesta Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, pa HAK upozora i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Pomorski promet  

U prekidu su: katamaranske linije: Novalja - Rab - Rijeka, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Zadar-Silba-Olib-Premuda te trajektne linije Lopar-Valbiska, Prizna –Žigljen, Stinica-Mišnjak. Trajektna linija Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Katamaran na liniji Split- Bol- Jelsa isplovit će u 16:05 iz Splita za Starigrad bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.

Zbog ekstremno loših vremenskih uvjeta u luci Ancona (snijeg i niske temperature) otkazuju se putovanja: Split- Ancona večeras u 20 sati iz Splita te Ancona- Split u utorak, 27. veljače u 19:45 iz Ancone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21