Obavijesti

News

Komentari 3

"Volim svoj posao i iz tog razloga smo uspješna škola"

"Volim svoj posao i iz tog razloga smo uspješna škola"
1

Školu Slatine na čiovu pohađa 60 učenika. imaju zadrugu i maslinik s 40-ak stabala. njihovo je ulje 2006. godine pobijedilo na međunarodnom natjecanju

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Danica Zaić, ravnateljica OŠ Slatine s otoka Čiova, za svoj pedagoški rad nedavno je dobila najprestižniju državnu nagradu za prosvjetne radnike - “Ivan Filipović”. Time je zaokružila bogatu karijeru, u kojoj je oživila staru seosku školu u Slatinama, obnovila učeničku maslinarsku zadrugu Prizidnica, pa poslije Nove godine, kako kaže, može mirno u mirovinu. Nada se kako će nakon nje na mjesto ravnatelja doći netko tko će također unijeti ljubav u svoj posao. Ravnateljica škole postala je 1997. godine izborivši da se škola ne ugasi.

Škola je osnovana 1913., a nastavnici koji putuju iz Splita, među njima i ravnateljica, ljeti na nastavu, kako bi izbjegli gužve na cestama, dolaze i brodom. Prije nego što je postala ravnateljica, Danica Zaić radila je kao učiteljica glazbe gotovo 20 godina. Za ovogodišnju nagradu “Ivan Filipović”, koju je dobila za promicanje pedagoške djelatnosti u teoriji i praksi, predložili su je, između ostalih, prof. dr. Ivo Babić, trogirski povjesničar i bivši rektor Sveučilišta u Splitu, te poznati splitski glazbeni pedagog i skladatelj Vlado Sunko. To je nagrada za njena dugogodišnja nastojanja da mala škola postane među boljima u Hrvatskoj. Kao ravnateljica uspjela je pronaći novac za obnovu derutne zgrade, pokrenula je zamrlu učeničku zadrugu i školski list. No najvažnije je da je škola postala je mjesto na koje učenici rado odlaze. 


- S velikim smo entuzijazmom počeli radove na uređenju školske zgrade i okoliša. Izuzetnim naporima djelatnika i učenika, ali i mnogih Slatinjana, realizirali smo brojne akcije čišćenja i obnove. Obnovili smo i zapuštene maslinike koje je škola koristila, kao i školski vrt. Imamo 40-ak maslina - kaže Zaić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadrugu Prizidnicu obnovili su 2001. U njoj učenici i nastavnici uzgajaju masline, prave ulje i natječu se sa svojim proizvodima. 


- Slatinjani su maslinari, ribari i poljoprivrednici. U zadruzi djeca uče vještine svojih djedova i očeva, a stječu i znanja o poduzetništvu. Naše školsko ulje 2006. je pobijedilo na međunarodnom natjecanju maslinara - ističe Zaić. Školu pohađa 60 učenika, a 2005. im je dodijeljena Zelena zastava i međunarodni certifikat ekoškole.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!