Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Volim te, Dado. Još te čekam. Znam da ćeš mi opet doći...'

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL 21

Prošlo je 28 godina otkako traže svoje najmilije. Zato smo odlučili na stranicama 24sata, simbolično, objaviti 28 portreta, 28 priča o nestalim ljudima iz svih dijelova zemlje

Od početka rata i dana kad su u trenu prekinute mnoge mladosti, od dana kad su mnoge obitelji zauvijek zavijene u suze, a tisuće sudbina zauvijek zatočene u pitanjima o kraju, boli i patnji, prošlo je 28 godina. Zato smo odlučili na stranicama 24sata, simbolično, objaviti 28 portreta, 28 priča o nestalim ljudima iz svih dijelova zemlje. Dvadeset i osam lica tuge. Donosimo vam nove četiri priče, a u sljedećim danima objavljujemo i ostale ispovijesti. Pokrovitelji akcije Nestali su, uz podršku Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, MUP, MORH, Ministarstvo branitelja, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, HEP, Janaf, Plinacro, Kamgrad i Jadrolinija.

Nastavit ćemo i dalje pričati, pisati i snimati ispovijesti o tim sudbinama, uskoro izlazi i druga knjiga s najvećim neispričanim pričama Domovinskog rata, s potresnim svjedočanstvima koje mnoge obitelji i mnogi u zemlji u sebi nose kao otvorene rane.

Herberte, voljela bih da zajedno uživamo u našoj djeci i unučadi     

Supruga Herberta i oca Mihajla Višnjaka posljednji put sam vidjela 19. studenog 1991. godine u sportskoj dvorani u Borovu Selu. Od njih su mi ostale samo ove dvije košulje. Jednom sam u očaju rekla djeci da ću nestalog supruga proglasiti mrtvim. Sin me upitao: ‘Što ćeš pokopati? Košulju?’. I tu sam podvukla crtu. Voljela bih da moj suprug vidi kako su veliki njegovi unuci i kako ima lijepog praunuka. Jako mi fali u životu, uvijek mi je bio podrška, moja zvijezda vodilja. Moj Herberte, imam s tobom krasnu djecu i hvala ti na tome. Voljela bih da zajedno uživamo u njima...

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Jozefina Lada (70) iz Zagreba, nestali suprug Herbert Lada (46) i otac Mihajlo Višnjak (71)

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mladene, bez tebe nam je svaki dan sve teže     

Sin je bio pripadnik 12. domobranske pukovnije. Četnici preobučeni u maskirne vojne odore HV-a zarobili su ga 1. lipnja 1995. usred bijela dana u blizini naše kuće. Navodno su s njim vezanim hodali po Petrinji i hvalili se da su uhvatili ustašu. Tukli su ga i maltretirali, a Petrinjci su ih pitali: ‘Što radite od tog čovjeka?’. Odveli su ga u tadašnju vojarnu ‘Vasilj Gaćeša’, pa u selo Vlahovići, gdje ga je general Slobodan Tarbuk predao vojnoj policiji u Bosanskom Grahovu. Svjedok nam je rekao da su ga odveli u logor u Banjoj Luci, no Međunarodni crveni križ odgovorio je da ga nema. Svaki dan mi fali sve više i sve mi je teže.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ivan Brleković (76)iz Bresta Pokupskog, traži sina Mladena (21)

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Volim te, Dado. Još te čekam... Znam da ćeš doći   

 Da je sve kako treba, slavili bismo 29 godina braka. Ja njega i danas vidim živog i sjećam se našeg zadnjeg susreta u rujnu 1991. godine. Zagrlio me, poljubio i rekao : ‘Ti znaš da sam ja snalažljiv, sve će biti u redu’. I evo, ništa nije u redu. Iako se zna da je bio među ubijenima 16. rujna 1991. kraj zloglasne Vile Gavrilović, iako sam na identifikaciji prepoznala njegovu malu Majku Božju i novčanik, posmrtnih ostataka nema. Još čuvam kutiju u kojoj su Dadine cigarete, upaljač i bočica votke koju sam mu kupila za jedan rođendan. I ploča U2 i Tine Turner. Da me čuje, poručila bih mu: ‘Volim te, Dado. Još te čekam. Znam da ćeš sigurno doći’...

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Davorka Tutić (52) iz Siska, nestali suprug Dado Tutić (24)

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Molim Boga da nađem sina, živog ili mrtvog     

Moj Miroslav je bio pripadnik gardijske brigade Puma. Zadnji put sina sam vidjela u svibnju 1995. godine. Molila sam ga i preklinjala da poništi ugovor koji je sklopio s Pumama i ne ide u rat. Nije me htio poslušati. Otišao je na Dinaru, gdje je ranjen, a suborci ga, zbog jakog četničkoga granatiranja, nisu uspjeli izvući. Svaki dan mislim na nestalog sina, prebirem po ovoj njegovoj krunici i čvrsto stisnem njegov molitvenik, jedine predmete koji su mi od njega ostali. Svaki dan molim Boga da ga nađem, bilo živog ili mrtvog. Samo da znam istinu.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ružica Harča (61) iz Siska, nestao sin Miroslav (20)

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: 24 sata

 

Tema: Nestali u Domovinskom ratu

Komentari (6)
  • Kad će već jednom u Hrvata doći vlast koja će olakšati muku očajnih iz obitelji nestalih osoba? Ona koja će u sivoj zoni formirati vrhunski tim svjetskih specijalaca, dobro ih platiti i dati im odriješene ruke, očekujući samo jedno: rezultate. E moj narode, grobovi i nepronađene kosti nam nikad oprostiti neće!

    3. 6. 2019,   10:33
  • Jadni ljudi. Želim ako ikako možete da pronađete svoj mir a ubojicama poručujem neka im je proklet svaki trenutak i tijekom života i nakon smrti!

    3. 6. 2019,   11:06
  • Ajmo svaki dan citat ovakve clanke, hoce li se nesto promijeniti?

    3. 6. 2019,   14:25